Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

С какво ни помага калцият?

Все по-многобройните и все по-разнообразни наблюдения на диетолозите показват колко разностранна се оказва ролята на калция за човешкия организъм.

Тази жизненоважна хранителна съставка контролира кръвното налягане, ограничава опасността от рак на дебелото черво, тушира проявленията на предменструалния синдром и намалява риска от образуване на камъни в бъбреците.

Освен за здравето и правилното функциониране на вътрешните ни органи, калцият помага и за поддържане на красива фигура. Минералът помага при сваляне на излишните килограми и участва в поддържането на оптимално телесно тегло, а също така помата да се отървем от неприятните мастни натрупвания в областта на корема, ханша и бедрата.

Повечето диетолози препоръчват консумирането на богатите на калций мляко и млечни продукти, стига те да не са обилно подсладени или пълномаслени.

Калцият поддържа оптималното телесно тегло

Практиката показва, че когато намали количеството на калориите в храната си, всеки може да се отърве от излишните килограми. Проблемът с наднорменото тегло обаче е в това, че постигнатите резултати са кратковременни и истинската трудност настъпва след приключване на диетичния режим. Основният проблем на всички, подложили се на диета, е как да се предпазят от връщането на свалените килограми.

Последните изследвания на диетолозите показаха, че има решение за това и то е напълно природосъобразно – повече калций в храната. Връзката между калция и отслабването е установена и изяснена от учени от Университета на Тенеси в Ноксвил. През 2003 г. резултати от техни проучвания са обявени на Годишната конференция на Американската асоциация по експериментална биология.

Направени били редица опити с животни, свалили част от наднорменото си тегло, които показали, че богатата на калций от млечни продукти храна води до предпазване на организма от възвръщане на половината от свалените килограми, както и на 80% от свалените мазнини.

За сравнение при контролните групи животните, които били поставени на бедна на калций и лишена от млечни храни диета, бързо възстановили предишното си тегло и запасите от мазнини, веднага щом били оставени да ядат до насита. Също така било установено, че млечните произведения дават два-пъти по-добър резултат като стимулатор на отслабването, отколкото  калцият сам по себе си.

При еднакво понижено количество на калориите в дневното меню се сваля приблизително два пъти повече наднормено тегло и се топят два пъти повече мазнини, когато храната ви е богата на млечни продукти. В същото време се запазва полезната за организма мускулна маса. Учени от Университета на Луизиана провели изследване върху начина на хранене при 800 мъже и жени. Оказало се, че тези, които консумирали най-много млечни продукти, били с нормално телесно тегло.

В същото време учени от Тексас съобщиха, че са открили обратнопропорционална зависимост между консумацията на обезмаслено мляко и млечни произведения и размерите на ханша и талията.

Все още обаче има диетолози, които са скептично настроени по отношение на тези открития. Те не признават сериозната роля на калция при отслабването и поддържането на оптимално телесно тегло.

Техните опоненти обаче припомнят, че когато организмът страда от недостиг на калций, той отделя специални хормони, които да активизират натрупването на мастни запаси в тялото и да забавят обмяната на мазнините в енергия.

назад ...

Хранителните добавки подпомогат процеса на изгаряне на мазнините

Хранителните добавки са в състояние да подпомогнат процеса на изгаряне на мазнините и мускулното оформяне при спазване на определен режим на хранене. И забравете за диетите, защото тогава ще се разделите с пакета от мускули и вместо пресата ще изкарате дъската.

Заложете на добре познатия L-carnitine, но в течния му капсулован вариант. И най-важното - не забравяйте, че резултатите се постигат трудно и трябва да се защитават ежедневно.

Освен ако не възприемате коремните плочки като лятна придобивка.

прочети повече ...

Функционалната храна поддържа физическата форма

Има все повече хранителни стоки с обособени функции - шоколади с минерали, разтворими супи с витамин Б комплекс, млечни продукти с холестерин.

Те трябва да ни направят по-здрави и да подобрят физическата ни форма, но често причиняват точно обратното. Защото много хранителни заместители предизвикват алергии, а т.нар. по-здравословни подсладители от фруктоза могат да доведат до увеличаване на теглото.

Поради тази причина е по-добре да се приеме, че със зеленчуци и риба ще поемете всички важни витамини и минерални вещества.

прочети повече ...

Търси в статии