Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

Съветите на диетолога: Как да не пълнеем? Девет въпроса - девет отговора

д-р Ипократис Пападимитракос
диетолог

1. Какво трябва да яде човек, за да отслабне?
Не какво трябва да яде човек, за да отслабне! А колко трябва да яде и кога да го яде! Няма такова нещо като диетична храна! Всичко зависи от количеството, всеки трябва да разбере за себе си какво, колко и как да приема храна за да не се създават проблеми!

2. Има ли храни, които не са полезни за организма?
Има храни, които са полезни и вкусни, има храни, които просто са вкусни — деликатесите, храни с не много добри качества, които трябва да се консумират на по-малки количества.

3. Какво винаги трябва да присъства в менюто на един човек?
Всичко трябва да присъства, като не трябва да се забравя, че едно качествено хранене трябва да е с ниско съдържание на мазнини!

4. От какво човек не може да напълнее, като изключим водата?
Водата единствено няма калорична стойност! Всичко останало може да е в излишък и да води до напълняване! Понятието диетична храна представлява търговска измама!

5. Може ли човек да отслабне за два – три дни?
Може, ако има 20-30 грама излишни!!!!!!!! Хората които трябва да свалят 10 килограма, едва ли вярват че могат да го постигнат за 2-3 дена.

6. Кога се получава “йо-йо” ефектът?
Йо-йо ефектът с две думи представлява защитна реакция на тялото след като го тормозим с гладувания.

7. Колко калории нормално трябва да приема човек на едно хранене?
Строго индивидуално, зависи от неговото ежедневие! Едва ли човек които работи на полето трябва да приема колкото човек който работи зад бюро!

8. Може ли да се отслабне само с диета, без човек да спортува?
Зависи какво имате предвид под спорт. Това, което препоръчвам аз, е малко по-висока двигателна активност от обичайната!

9. Диетата може ли да повлияе на психиката на човек?
Обикновено с думата диета хората мислят за гладуване, тормоз, лишения ... да, тези емоции могат да повлияят върху психиката.

назад ...

Режим на хранене при диабетиците

За диабетиците препоръчителни са физиологичните храни - тези продукти, към които еволюционно човек е привикнал.

На първо място по забрана са рафинираните захари - т. е. всичко, което съдържа захар, трябва да се избягва (това важи за диабетици, за хора със затлъстяване и за всички здрави). Опасни ястия са шоколадът и производните му изделия, пасти, торти, баклави, кола, бисквити, сокове, сиропи и т. н.

Някои казва, че “Мозъкът се храни само с въглехидрати, сега ще похапна един шоколад” и действително мозъчните клетки използват за енергия захар и глюкоза.

прочети повече ...

Опасно и рисковано е човек сам да предприеме гладолечение

Според д-р Георгиева, провеждаща курсове по гладолечение в столичен център за природна медицина и в Банкя, тревожен е фактът, че много млади момичета, амбицирани да постигнат фина фигура, се подлагат на опасни сурови диети и отказват да се хранят дълго време.

Това може да доведе до анорексия или булимия, до ендокринни и други тежки психосоматични увреждания.

Неконтролираното, самоволно гладуване в домашни условия е рисков фактор с непредвидими последствия, ето защо е наложително незабавното връщане към възстановяващо, балансирано хранене.

прочети повече ...

АРХИВ

Търси в статии