Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

Съветите на диетолога: От стрес пълнее ли се?

д-р Ипократис Пападимитракос
диетолог

Много хора посочват  „стреса“ като причина за тяхното напълняване.

Причината трябва да се търси малко по-дълбоко, защото самият „стрес” няма калории!

Стресът, както всеки го разбира, нанася промени върху хранителните навици! Или по-просто казано „работя повече, ям по –нередовно”, „ядосвам се и се тъпча с храна”,  и т. н.

„Нямам време за хранене - много работа” - нещо, което е парадокс - когато искам от тялото ми да върши повече неща, давам по-малко гориво!

Истината е, че когато става въпрос за компромиси, винаги най-големите всеки ги прави със себе си!

Така че от стрес не се пълнее, просто стресът променя начина, по който хората се хранят!

Храната е гориво, редовното зареждане, качественото гориво, достатъчното гориво гарантира добрата работа, вкусът няма мерна единица – 20 грама шоколад са еднакво вкусни, колкото 100 грама от него!

назад ...

Режим на хранене при диабетиците

За диабетиците препоръчителни са физиологичните храни - тези продукти, към които еволюционно човек е привикнал.

На първо място по забрана са рафинираните захари - т. е. всичко, което съдържа захар, трябва да се избягва (това важи за диабетици, за хора със затлъстяване и за всички здрави). Опасни ястия са шоколадът и производните му изделия, пасти, торти, баклави, кола, бисквити, сокове, сиропи и т. н.

Някои казва, че “Мозъкът се храни само с въглехидрати, сега ще похапна един шоколад” и действително мозъчните клетки използват за енергия захар и глюкоза.

прочети повече ...

Опасно и рисковано е човек сам да предприеме гладолечение

Според д-р Георгиева, провеждаща курсове по гладолечение в столичен център за природна медицина и в Банкя, тревожен е фактът, че много млади момичета, амбицирани да постигнат фина фигура, се подлагат на опасни сурови диети и отказват да се хранят дълго време.

Това може да доведе до анорексия или булимия, до ендокринни и други тежки психосоматични увреждания.

Неконтролираното, самоволно гладуване в домашни условия е рисков фактор с непредвидими последствия, ето защо е наложително незабавното връщане към възстановяващо, балансирано хранене.

прочети повече ...

АРХИВ

Търси в статии