Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

Съветите на диетолога: Интересни факти за ВОДАТА

д-р Ипократис Пападимитракос
диетолог

Една чаша вода подтиска среднощния глад при почти 100% от хората на диета, показва университетско проучване.

Липсата на вода в организма е причинител №1 на дневната отпадналост.

Проучване показва, че 8-10 чаши вода на ден могат да намалят значително гръбначните и ставните проблеми при 80% от хората, страдащи от тези проблеми.

Само 2% загуба на телесни течности може да предизвика недобра краткосрочна памет, проблеми с елементарна математика и затруднява способността за съсредоточаване в компютърния монитор.

Пиенето на 5 чаши вода на ден намалява риска от рак на дебелото черво с 45%, намалява риска от рак на гърдата с 79% и риска от рак на пикочния мехур с 50%.

назад ...

Режим на хранене при диабетиците

За диабетиците препоръчителни са физиологичните храни - тези продукти, към които еволюционно човек е привикнал.

На първо място по забрана са рафинираните захари - т. е. всичко, което съдържа захар, трябва да се избягва (това важи за диабетици, за хора със затлъстяване и за всички здрави). Опасни ястия са шоколадът и производните му изделия, пасти, торти, баклави, кола, бисквити, сокове, сиропи и т. н.

Някои казва, че “Мозъкът се храни само с въглехидрати, сега ще похапна един шоколад” и действително мозъчните клетки използват за енергия захар и глюкоза.

прочети повече ...

Опасно и рисковано е човек сам да предприеме гладолечение

Според д-р Георгиева, провеждаща курсове по гладолечение в столичен център за природна медицина и в Банкя, тревожен е фактът, че много млади момичета, амбицирани да постигнат фина фигура, се подлагат на опасни сурови диети и отказват да се хранят дълго време.

Това може да доведе до анорексия или булимия, до ендокринни и други тежки психосоматични увреждания.

Неконтролираното, самоволно гладуване в домашни условия е рисков фактор с непредвидими последствия, ето защо е наложително незабавното връщане към възстановяващо, балансирано хранене.

прочети повече ...

АРХИВ

Търси в статии