Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

Съветите на диетолога: Адекватната реакция! Промяна на навиците!

д-р Ипократис Пападимитракос
диетолог

Адекватната реакция! Промяна на навиците!

На всеки един човек - мъж или жена, който влезе в кабинета, му се задава въпроса: Защо напълня?

Почти няма човек, който да няма отговор, всеки знае и казва - храня се само вечер или ям повече отколкото трябва, лаком съм, не се движа достатъчно... Ако обърнем техните отговори, най-вероятно ще дадем решение на проблема - храни се по-редовно, яж колкото е необходимо, движи се повече!

Стигаме до това, че вече изградените хранителни или двигателни навици са тези, които създават проблема. Ако успеем да променим точно тези навици, които създават проблема, ще го решим рано или късно. Навиците не се променят със сила, променят се постепено с малки стъпки напред. Хората трябва да започнат да мислят, всеки е различен и всеки трябва да намери баланса в храненето, движението.

Всеки трябва да се научи да слуша и да вижда знаците, които тялото му дава.

Един мой клиент (предпочитам думата клиент) ми разказа следното: в продължение на 4 години, всяка сутрин е закусвал с баничка и айран, в продължение на 4 години всеки път, когато е закусвал по този начин, е имал киселини, но му отне 4 години за да спре да го прави!

Да се храня правилно, означава да уважам тялото си. Това би трябвало да е достатъчен стимул, за да го направя!

Мястото на хранителните добавки

Хранителни добавки, впечатляващи реклами, телевизиони клипове - но колко от тях наистина биха помогнали? Хората трябва да се научат да четат правилно брошурите и етикетите върху продуктите или това е наше задължение да им обясним! Има продукти с различна основа на действие - някои действат пряко върху обмяната на мазнините, други са със силно обезводняващо действие, други потискат апетита.

Кои от тях наистина има смисъл да препоръчваме?

Хранителни добавки за отслабване

Основа на тяхното действие

Начин на действие

І-а Група

Вещества, действащи пряко върху обмяната на мазнините

Пряко участие върху мастната обмяна, най- ефективни са като се комбинират с физическа активност. (Линолова киселина, Л-карнитин.)

ІІ-а Група

Лекарствени или билкови средства, потискащи апетита

Действат на ниво централна нервна система. Основа на действието - Гладуване

ІІІ-а Група

Лекарствени или билкови средства, блокиращи усвояването на мазнините

Действат на ниво дебело черво, блокиращи липазата (ензима, чрез който тялото усвоява мазнините), глупавите добавки! Ясно е на всички, че едно диетично и здравословно хранене трябва да бъде с ниско съдържание на мазнини, така че тези препарати стават излишни!

Могат да бъдат опасни, блокиращи малкото мазнини, необходими за организма, могат да предизвикат дискомфорт – разстройство, мазни петна...

ІV-а Група

Лекарствени или билкови средства с термогенно действие

Съдържат вещества, които повишават телесната температура с половин до един градус - получава се по-голям енергоразход, като тялото се стреми да поддържа нормална телесна температура. Впослествие – потооделяне, по-висок сърдечен пулс, учестено дишане. Препаратите съдържат вещества от семейството на амфетамините (ефедрин)


назад ...

Режим на хранене при диабетиците

За диабетиците препоръчителни са физиологичните храни - тези продукти, към които еволюционно човек е привикнал.

На първо място по забрана са рафинираните захари - т. е. всичко, което съдържа захар, трябва да се избягва (това важи за диабетици, за хора със затлъстяване и за всички здрави). Опасни ястия са шоколадът и производните му изделия, пасти, торти, баклави, кола, бисквити, сокове, сиропи и т. н.

Някои казва, че “Мозъкът се храни само с въглехидрати, сега ще похапна един шоколад” и действително мозъчните клетки използват за енергия захар и глюкоза.

прочети повече ...

Опасно и рисковано е човек сам да предприеме гладолечение

Според д-р Георгиева, провеждаща курсове по гладолечение в столичен център за природна медицина и в Банкя, тревожен е фактът, че много млади момичета, амбицирани да постигнат фина фигура, се подлагат на опасни сурови диети и отказват да се хранят дълго време.

Това може да доведе до анорексия или булимия, до ендокринни и други тежки психосоматични увреждания.

Неконтролираното, самоволно гладуване в домашни условия е рисков фактор с непредвидими последствия, ето защо е наложително незабавното връщане към възстановяващо, балансирано хранене.

прочети повече ...

АРХИВ

Търси в статии