Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

Съветите на диетолога: Кое е най-трудното в една диета?

д-р Ипократис Пападимитракос
диетолог

По принцип всяко напълняване или реакция на обмяната на веществата винаги има връзка с някакъв стресов момент - дали е положителен или отрицателен, все има стрес: смяна на работа, държава, болест, бременност, променя се средата.

Същото става при едно обикновено гладуване. Точно това е йо-йо ефектът. От 5000 калории при гладуването се слиза на 500, хубаво, ще се свалят килограми, но не безкрайно. Всеки вижда, че колкото минава времето, толкова по-малко килограми се свалят, защото организмът се приспособява към по-нисък калориен разход и в един момент наистина може да се храни с 3 ябълки на ден. И в момента, в който изядеш един сладолед, рязко се дават 1000 калории. Което за организма е празник: сега има храна, дай да трупаме, защото кога той или тя ще ми даде пак, не се знае. Освен че е много повече храна, отколкото е необходима. А тялото нищо не изхвърля. Може да се ядат най-диетичните неща, но ако са повече от необходимото, организмът ги трупа като мазнина. Може да се яде бяло варено пилешко месо и зеленчуци, овесени ядки, дори само ябълки, но ако се яде повече от необходимото, организмът не го изхвърля, а го складира под формата на мазнини. Приемат ли се мазнини, те си остават мазнини - това е основен принцип в биохимията. На върха на хранителната пирамида са белтъчините, а в основата - въглехидратите и мазнините.

Кое е най-трудното в една диета?
Да се пречупят старите навици. Затова е трудна първата седмица, първите десетина дена. В момента, в който старите навици са преодолени, хората се абстрахират, приспособяват се към седмичния режим, създават си нов навик. Самият режим, от друга страна, ги разтоварва психически, защото няма да се чудят какво ще обядват, просто следват схемата.

назад ...

Режим на хранене при диабетиците

За диабетиците препоръчителни са физиологичните храни - тези продукти, към които еволюционно човек е привикнал.

На първо място по забрана са рафинираните захари - т. е. всичко, което съдържа захар, трябва да се избягва (това важи за диабетици, за хора със затлъстяване и за всички здрави). Опасни ястия са шоколадът и производните му изделия, пасти, торти, баклави, кола, бисквити, сокове, сиропи и т. н.

Някои казва, че “Мозъкът се храни само с въглехидрати, сега ще похапна един шоколад” и действително мозъчните клетки използват за енергия захар и глюкоза.

прочети повече ...

Опасно и рисковано е човек сам да предприеме гладолечение

Според д-р Георгиева, провеждаща курсове по гладолечение в столичен център за природна медицина и в Банкя, тревожен е фактът, че много млади момичета, амбицирани да постигнат фина фигура, се подлагат на опасни сурови диети и отказват да се хранят дълго време.

Това може да доведе до анорексия или булимия, до ендокринни и други тежки психосоматични увреждания.

Неконтролираното, самоволно гладуване в домашни условия е рисков фактор с непредвидими последствия, ето защо е наложително незабавното връщане към възстановяващо, балансирано хранене.

прочети повече ...

АРХИВ

Търси в статии