Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

Съветите на диетолога: Защо децата напълняват?

д-р Ипократис Пападимитракос
диетолог

Лош хранителен режим и малка двигателна активност са може би основните причини за детското затлъстяване , но е важно да вземем в предвид и други фактори и да разберем че нашето общество трябва да поеме част от вината във връзка с начина ни на живот който създава проблеми с килограмите не само на възрастните но и на децата.

Децата не се раждат с този проблем нито го създават съзнателно! Родителите са тези които остават проблема да се развие в застрашителни размери!

Детското затлъстяване е често  срещано при разведени семейства, семейства с нисък доход, семейства с родители с ниско образователно ниво.

Удобно оправдание за много родители!

Но истината е че този проблем  вече се проявява във всичките социални прослойки и народности .
Добре образовани родители с финансови възможности и щасливи семейства  имат същия проблем.

В повечето случай причините са комплексни и детското затлъстяване има уникални характеристики !

Освен очевидните общи причини (лош хр.режим и малко движение ) , не трябва да забравяме уникалноста на всяко дете с която родителите трябва да се съобразят.

Начинът на живот на едно семейство и малки промени в него могат да допринесат за решаването на проблема. Още един път, най-важното е родителите да признаят и да погледнат реално към проблема, да поемат отговорността която е необходима за решаването му и да предпазят детето си от бъдещи здравословни проблеми и психични разстройства.

С широк поглед и нови идеи грижейки са семейството си може да променим в положителна насока нещата , създавайки нов здравословен начин на живот за вашето дете . Това е началото...!!!

назад ...

Режим на хранене при диабетиците

За диабетиците препоръчителни са физиологичните храни - тези продукти, към които еволюционно човек е привикнал.

На първо място по забрана са рафинираните захари - т. е. всичко, което съдържа захар, трябва да се избягва (това важи за диабетици, за хора със затлъстяване и за всички здрави). Опасни ястия са шоколадът и производните му изделия, пасти, торти, баклави, кола, бисквити, сокове, сиропи и т. н.

Някои казва, че “Мозъкът се храни само с въглехидрати, сега ще похапна един шоколад” и действително мозъчните клетки използват за енергия захар и глюкоза.

прочети повече ...

Опасно и рисковано е човек сам да предприеме гладолечение

Според д-р Георгиева, провеждаща курсове по гладолечение в столичен център за природна медицина и в Банкя, тревожен е фактът, че много млади момичета, амбицирани да постигнат фина фигура, се подлагат на опасни сурови диети и отказват да се хранят дълго време.

Това може да доведе до анорексия или булимия, до ендокринни и други тежки психосоматични увреждания.

Неконтролираното, самоволно гладуване в домашни условия е рисков фактор с непредвидими последствия, ето защо е наложително незабавното връщане към възстановяващо, балансирано хранене.

прочети повече ...

АРХИВ

Търси в статии