Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

Съветите на диетолога: Храненето на “модерното” дете.

д-р Ипократис Пападимитракос
диетолог

Важно е, за да разберем как можем да помогнем за решаването на проблема с детското затлъстяване да локализираме проблемните моменти в храненето на децата.

Интересен факт е, че в повечето случаи проблемът започва след петата, шестата годишна възраст.

Защо?

Повечето родители  имат поглед върху хрането на техните деца до тази възраст, след това обаче започва училище! Това което родителите вече са успели да създатат като хранителни навици на тяхното дете, това е което ще го предпази или не!

Затова именно първите години на децата, прекарани в къщи са периодът, през който се създават здравословни или не хранителни навици.

Децата не бива да бъдат обвинявани за този проблем, те не учавстват съзнателно в процеса на хранене, това което виждат това имитират, това което им се предложи това ядат!

Категорично зависи от родителите дали ще успеят да създатат правилни хранителни навици които ще предпазят детето в бъдещето.

Множеството от днешните деца основно се хранят с “боклуци”, бързи храни, сладки, и.т.н. Определено е много по - лесно за родителите да изпратят детето на училище с шоколад в раницата, вместо да отделят малко повече време, за да приготвят нещо!

Превръщането на деликатесите в основна храна

Превръщането на деликатесите в основна храна е грешка, която разбира се родителите допускат не само за децата си, но  и за самите тях. Има храна, която трябва да се приема поради добрите й хранителни качества и храна, която се консумира зареди вкуса! Не трябва да забравяме обаче , че вкусът няма мерна единица, 20гр шоколад са еднакво вкусни колкото и 100 гр от него; една голяма пица е еднакво вкусна колкото и едно парче от нея!

Тъжна е картината на автомобилните опашки пред ресторнтите за бързо хранене след работно време, родители които ще нахранят децата с детски менюта и безалкохолни напитки! Защо ? “ЗАЩОТО НЯМА ВРЕМЕ!!!” въпреки че тези 15-20мин чакане в колата биха били достатъчни за приготвянето на нещо вкусно и здравословно в къщи! Готвенето може да се превърне в детска игра, възпитавайки и предпазвайки децата! Те трябва с наша помощ да разберат коя храна е основната храна , коя храна е деликатес, нещо което днешните деца не познават!

Децата не ходят на пазар, децата не готвят, децата не карат колата, ние сме тези които взимаме решенията понякога без да осъзнаваме че нашите деца за ЖЕРТВИТЕ!

назад ...

Режим на хранене при диабетиците

За диабетиците препоръчителни са физиологичните храни - тези продукти, към които еволюционно човек е привикнал.

На първо място по забрана са рафинираните захари - т. е. всичко, което съдържа захар, трябва да се избягва (това важи за диабетици, за хора със затлъстяване и за всички здрави). Опасни ястия са шоколадът и производните му изделия, пасти, торти, баклави, кола, бисквити, сокове, сиропи и т. н.

Някои казва, че “Мозъкът се храни само с въглехидрати, сега ще похапна един шоколад” и действително мозъчните клетки използват за енергия захар и глюкоза.

прочети повече ...

Опасно и рисковано е човек сам да предприеме гладолечение

Според д-р Георгиева, провеждаща курсове по гладолечение в столичен център за природна медицина и в Банкя, тревожен е фактът, че много млади момичета, амбицирани да постигнат фина фигура, се подлагат на опасни сурови диети и отказват да се хранят дълго време.

Това може да доведе до анорексия или булимия, до ендокринни и други тежки психосоматични увреждания.

Неконтролираното, самоволно гладуване в домашни условия е рисков фактор с непредвидими последствия, ето защо е наложително незабавното връщане към възстановяващо, балансирано хранене.

прочети повече ...

АРХИВ

Търси в статии