Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

Съветите на диетолога: Емоционални фактори водещи до детско затлъстяване

д-р Ипократис Пападимитракос
диетолог

Родителите които използват храната за създаване на положителна емоция при децата или като награда за добро поведение може би всъщност създават основите на затлъстяването на техните деца!

За децата постепено храната се превръща в награда, емоция , занимание , усещане който ги следва и в годините като възрастни, използвайки храната като фактор за удоволствие и щастие.
Ако вашето дете търси храна когато е в лошо настроение или изглежда че се храни повече в “стресови” ситуации, трябва да стигнете до заключението че то опита да задоволи емоционалните си потребности отколкото глада!

Обърнете внимание също така и на вашите навици! винаги ли се храните защото сте гладни или... Детето вижда, възприема и възпройзвежда навиците на неговите “Модели”-Родители!

Помислете само колко пъти ще предложили храна на вашето дете за да го развеселите, колко пъти детското меню от ресторанти за бързо хранене се превръща в награда.

Ако децата асоциират храната с щастието, тогава те ще използват всеки път като средство за положителна емоция!

“Самотни” Деца

Модерното общество и неговите изиквания за работа и финансово обезпачаване променят структурата и функцията на семейството, все повече децата се лишават от възможноста да прекарат достатъчно “качествено “ време с родителите си в сравнение с по-стари поколения.

Днешните деца живеят много често само с единия родител, липсват от живота им близки роднини (баба,дядо, лели), имат работещи родители, прекарат времето си с гледачки или самотни следобеди в къщи.Всичко това е фактор който влияе отрицателно в психичното развитие на децата, хранителните навици и двигателната активност, съответно и картината на килограмите ! И то защото няма кой да ги насочи, посъветва, да осигури дейности създаващи положителни емоции, почти неижбезно е в тази роля да влезе храната!

Детска Депресия

Все по-голям проблем и все по-малко внимание върху този фактор! Помислихте ли че и вашето дете може да е депресирано?

Признаци на детска депресия:

- понижен интерес към дейности които преди доставяха радост
- самокритика
- песимистично настроени деца за бъдещето
- тъжни и лесно раздразними
- проблеми в училището, ниски оценки, трудна концентрация
- липса на тонус и енергия
- безсъние, трудно събуждане
- стомашни болки или главоболие

Засъжеление много често възрастните трудно приемат факта за детската депресия но къде е връзката с детското затлъстяване?

Най-напред самооценката и самочувствието са сериозно засегнати, при децата както и при възрастните , децата губят желание да се погрижат за себе си- да задоволят потребностите си характерни за детската възраст(игра, общуване,знания любопиство и.т.н), храненето се превръща в занимание, удушник. Децата търсят удоволствието в храната нещо което представлява саморазрушително поведение.

В още една статия ще развием темата за Детския Стрес , след това вече ще говорим за това Как Да Научим Децата Да Се Хранят Правилно!!!!

назад ...

Режим на хранене при диабетиците

За диабетиците препоръчителни са физиологичните храни - тези продукти, към които еволюционно човек е привикнал.

На първо място по забрана са рафинираните захари - т. е. всичко, което съдържа захар, трябва да се избягва (това важи за диабетици, за хора със затлъстяване и за всички здрави). Опасни ястия са шоколадът и производните му изделия, пасти, торти, баклави, кола, бисквити, сокове, сиропи и т. н.

Някои казва, че “Мозъкът се храни само с въглехидрати, сега ще похапна един шоколад” и действително мозъчните клетки използват за енергия захар и глюкоза.

прочети повече ...

Опасно и рисковано е човек сам да предприеме гладолечение

Според д-р Георгиева, провеждаща курсове по гладолечение в столичен център за природна медицина и в Банкя, тревожен е фактът, че много млади момичета, амбицирани да постигнат фина фигура, се подлагат на опасни сурови диети и отказват да се хранят дълго време.

Това може да доведе до анорексия или булимия, до ендокринни и други тежки психосоматични увреждания.

Неконтролираното, самоволно гладуване в домашни условия е рисков фактор с непредвидими последствия, ето защо е наложително незабавното връщане към възстановяващо, балансирано хранене.

прочети повече ...

АРХИВ

Търси в статии