Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

Съветите на диетолога: Как да научим децата да се хранят правилно

д-р Ипократис Пападимитракос
диетолог, блог: ipologia.com

Ако всички родители имаха време и възможност да приготвят здравословни ястия всеки ден от седмицата и непрекъснато да наблюдават с какво се хранят децата им, тогава проблемът с детското напълняване нямаше да съществува.

В реалния живот, обаче, повечето родители са оставили нещата на произвола. Причината за това не е в безотговорно отношение от страна на родителите, а в липсата на разбиране от тяхна страна колко е важно едно дете да се храни правилно!

Да предположим че наистина сте много заети и имате капризно във връзка с храненето дете, с лоши хранителни навици и пристрастено към вредните храни.
Какво бихме могли да направим?

Храната в “шкафа”

Няма два варианта : ако купувате junk food за вкъщи, вашето дете ще я предпочете. Няма как да успеете да създате правила и навици за здравословно хранене ,  складирайки такава храна вкъщи. Изкушението ще бъде голямо и ако детето ви продължително ви моли, и настоява за “вкусотиите” в шкафа , най вероятно е да успее да ви изнерви или омилостиви и да ги получи! Ако обаче  шкафа е празен, резултатът ще е друг.Важно е да разберете, че вие имате абсолютния контрол върху хрането на вашите деца вкъщи.

Поради това че забраненото винаги е най-привлекателно, не забранявайте тези храни , а по – добре  определете ден от седмица когато може да се приемат, направете за децата си един “свободен ден”,  за деликатеси.

назад ...

Режим на хранене при диабетиците

За диабетиците препоръчителни са физиологичните храни - тези продукти, към които еволюционно човек е привикнал.

На първо място по забрана са рафинираните захари - т. е. всичко, което съдържа захар, трябва да се избягва (това важи за диабетици, за хора със затлъстяване и за всички здрави). Опасни ястия са шоколадът и производните му изделия, пасти, торти, баклави, кола, бисквити, сокове, сиропи и т. н.

Някои казва, че “Мозъкът се храни само с въглехидрати, сега ще похапна един шоколад” и действително мозъчните клетки използват за енергия захар и глюкоза.

прочети повече ...

Опасно и рисковано е човек сам да предприеме гладолечение

Според д-р Георгиева, провеждаща курсове по гладолечение в столичен център за природна медицина и в Банкя, тревожен е фактът, че много млади момичета, амбицирани да постигнат фина фигура, се подлагат на опасни сурови диети и отказват да се хранят дълго време.

Това може да доведе до анорексия или булимия, до ендокринни и други тежки психосоматични увреждания.

Неконтролираното, самоволно гладуване в домашни условия е рисков фактор с непредвидими последствия, ето защо е наложително незабавното връщане към възстановяващо, балансирано хранене.

прочети повече ...

АРХИВ

Търси в статии