Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

Съветите на диетолога: “Не е лошо да ям!” - храната в нашия живот, помислете само...!

д-р Ипократис Пападимитракос
диетолог, блог: ipologia.com

Много често психологични, емоционални и  практични проблеми свързани с храненето ни пречат да поддържаме нормални килограми, добра фигура и вътрешен мир!

“Не е лошо да ям”.  Да така е - не е лошо, въпреки посланията, които много често се предават  чрез медиите. Никой не трябва да се чувства виновен защото яде.

Храната може да бъде добър приятел, но и най-лошият враг.  Това, което всеки трябва да разбере е какво и  по колко да яде. Всеки човек е различен и всеки трябва да открие “порцията си”!

Не трябва да се губи или да се умаловажава удоволствието от храненето - от вкуса и от акта на храненето. Балансът е труден и всеки трябва да стигне до извода:

“КОЕ Е МОЕТО ХРАНЕНЕ?”

В няколко поредни статии ще се опитаме да разберем и да намерим мястото на храната в нашия живот, ще говорим за логическите изводи, които всеки трябва да направи за себе си, за компромисите  и компенсациите!

назад ...

Режим на хранене при диабетиците

За диабетиците препоръчителни са физиологичните храни - тези продукти, към които еволюционно човек е привикнал.

На първо място по забрана са рафинираните захари - т. е. всичко, което съдържа захар, трябва да се избягва (това важи за диабетици, за хора със затлъстяване и за всички здрави). Опасни ястия са шоколадът и производните му изделия, пасти, торти, баклави, кола, бисквити, сокове, сиропи и т. н.

Някои казва, че “Мозъкът се храни само с въглехидрати, сега ще похапна един шоколад” и действително мозъчните клетки използват за енергия захар и глюкоза.

прочети повече ...

Опасно и рисковано е човек сам да предприеме гладолечение

Според д-р Георгиева, провеждаща курсове по гладолечение в столичен център за природна медицина и в Банкя, тревожен е фактът, че много млади момичета, амбицирани да постигнат фина фигура, се подлагат на опасни сурови диети и отказват да се хранят дълго време.

Това може да доведе до анорексия или булимия, до ендокринни и други тежки психосоматични увреждания.

Неконтролираното, самоволно гладуване в домашни условия е рисков фактор с непредвидими последствия, ето защо е наложително незабавното връщане към възстановяващо, балансирано хранене.

прочети повече ...

АРХИВ

Търси в статии