Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

Съветите на диетолога: Хранене - напълняване, правилни и погрешни заключения

д-р Ипократис Пападимитракос
диетолог, блог: ipologia.com

Как да решим този проблем? Какво трявба да направи всеки един от нас?

За да получим правилните отговори, първоначално трябва да си зададем въпроса "Защо пълнея?", а не да продължаваме да си повтаряме "Напълнях".

Ако всеки си зададе този въпрос и си отговори честно на него , лесно ще открие, че проблемът е в неговите лични хранителни навици, а не във външни фактори като празници и стрес. Мама или баба не са виновни! Нека да правим правилни заключения и да поемем отговорноста за нашия избор.

Да вземем за пример въображаемия, но отговарящ на действителността, Петър. Петър, както и много други хора, споделя , че според него причината да пълнее е скрита в това, че няма време да се храни през деня, но прекалява с храната вечер. Петър споделя още, че вечер редовно му става тежко и не се чувства добре и че двигателната му активност е много малка. Решението на проблема се крие в самите отговори на Петър!

Той започва да организира деня си така, че да има време да обядва; опитва да си създаде навик да закусва, както е правил като дете; вероятно се подсеща да хапне нещо малко следобяд и се стреми да ходи повече пеша. 60% от проблема е решен! Остават корекциите върху количеството и качеството на храната. Ще говорим и за това!

назад ...

Режим на хранене при диабетиците

За диабетиците препоръчителни са физиологичните храни - тези продукти, към които еволюционно човек е привикнал.

На първо място по забрана са рафинираните захари - т. е. всичко, което съдържа захар, трябва да се избягва (това важи за диабетици, за хора със затлъстяване и за всички здрави). Опасни ястия са шоколадът и производните му изделия, пасти, торти, баклави, кола, бисквити, сокове, сиропи и т. н.

Някои казва, че “Мозъкът се храни само с въглехидрати, сега ще похапна един шоколад” и действително мозъчните клетки използват за енергия захар и глюкоза.

прочети повече ...

Опасно и рисковано е човек сам да предприеме гладолечение

Според д-р Георгиева, провеждаща курсове по гладолечение в столичен център за природна медицина и в Банкя, тревожен е фактът, че много млади момичета, амбицирани да постигнат фина фигура, се подлагат на опасни сурови диети и отказват да се хранят дълго време.

Това може да доведе до анорексия или булимия, до ендокринни и други тежки психосоматични увреждания.

Неконтролираното, самоволно гладуване в домашни условия е рисков фактор с непредвидими последствия, ето защо е наложително незабавното връщане към възстановяващо, балансирано хранене.

прочети повече ...

АРХИВ

Търси в статии