Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

Причините за неуспех при отслабването са много

Не намаляването на мазнините е решението, твърдят експерти

Според диетолози съвсем не е странно и нелогично, че дори спазването на строги диети и употребата на нискокалорични продукти не помага за сериозно и продължително отслабване, както се твърди в статия в списание Prevention.

Традиционните диети с намалено каличество калории се назначават от специалистите, когато основна цел е с храната в организма да постъпва по-малко енергия. Най-лесно калоричността се намалява чрез изключване на мазнините. По този начин у човек се създава погрешното впечатление, че е възможно да се отслабне само за тяхна сметка.

На този принцип са изградени всички популярни диети, които се базират на нискомаслени или обезмаслени продукти. Този тип хранене препоръчва калориите да се набират за сметка на въглехидратите и обезмаслените белтъчини.

Но нито масовият преход към тези продукти, нито диуретичните средства, стимулаторите и чудо-таблетките не се оказаха способни да разрешат проблема, твърдят авторите на статията.

Затова и през последните 40 години затлъстяването се превърна е едно от най-разпространените заболявания. Някои изследователи наричат това явление “американски парадокс”, като по този начин изтъкват, че причината се крие в намаляване на физическата активност на хората по отношение на потребяваната храна.

Отказването от мазнини води до опасен недостиг на полезни мастни киселини в организма, предупреждават диетолозите. Неслучайно този тип диета е наречена “инсулинова” - тя заставя организма да изработва много инсулин.

В последно време възгледите на учените се променят кардинално. Днес ние знаем, че мастната тъкан не е инертно “хранилище на мазнините”, а самостоятелен ендокринен орган, цяла “фабрика” за производство на про- и противовъзпалителни вещества - адипокини.

Колкото повече са мазнините, толкова повече провъзпалителни вещества се произвеждат, т.е. възпалителните процеси в в тялото са улеснени. Много от тези вещества постъпват в кръвта и въздействат на различните органи и тъкани (мускули, черен дроб, черва, съдове), като предизвикват локални възпалителни процеси.

А докато в организма “тлее” хронично възпаление, борбата с наднорменото тегло е невъзможна. Най-добрият начин за прекратяване на растежа на мастната маса и за започването на изгаряне на мастните натрупвания е противовъзпалителната диета, напоследък и в съчетание с липотерапията (инжектиране на мастноразтворими вещества), твърдят американските специалисти.

назад ...

Режим на хранене при диабетиците

За диабетиците препоръчителни са физиологичните храни - тези продукти, към които еволюционно човек е привикнал.

На първо място по забрана са рафинираните захари - т. е. всичко, което съдържа захар, трябва да се избягва (това важи за диабетици, за хора със затлъстяване и за всички здрави). Опасни ястия са шоколадът и производните му изделия, пасти, торти, баклави, кола, бисквити, сокове, сиропи и т. н.

Някои казва, че “Мозъкът се храни само с въглехидрати, сега ще похапна един шоколад” и действително мозъчните клетки използват за енергия захар и глюкоза.

прочети повече ...

Опасно и рисковано е човек сам да предприеме гладолечение

Според д-р Георгиева, провеждаща курсове по гладолечение в столичен център за природна медицина и в Банкя, тревожен е фактът, че много млади момичета, амбицирани да постигнат фина фигура, се подлагат на опасни сурови диети и отказват да се хранят дълго време.

Това може да доведе до анорексия или булимия, до ендокринни и други тежки психосоматични увреждания.

Неконтролираното, самоволно гладуване в домашни условия е рисков фактор с непредвидими последствия, ето защо е наложително незабавното връщане към възстановяващо, балансирано хранене.

прочети повече ...

АРХИВ

Търси в статии