Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

Опасно и рисковано е човек сам да предприеме гладолечение

Според д-р Георгиева, провеждаща курсове по гладолечение в столичен център за природна медицина и в Банкя, тревожен е фактът, че много млади момичета, амбицирани да постигнат фина фигура, се подлагат на опасни сурови диети и отказват да се хранят дълго време.

Това може да доведе до анорексия или булимия, до ендокринни и други тежки психосоматични увреждания.

Неконтролираното, самоволно гладуване в домашни условия е рисков фактор с непредвидими последствия, ето защо е наложително незабавното връщане към възстановяващо, балансирано хранене.

Имаме доста случаи, когато след самостоятелно лечебно гладуване е започнало неконтролируемо хранене и ефектът е обратен, защото килограмите се качват двойно.

Подобни гладувания с рязко сваляне на 8-10 кг водят до тежки ситуации.Същото е като в случаите, когато лекар изпише на пациента три таблетки дневно, а той реши да взема по шест за да се излекува по-бързо.

Гладолечението е изключително мощен и ефикасен целебен метод, ако се използва адекватно, познавайки същността му, и ако се насочим към професионалното му прилагане от специалисти.

В домашни условия минималната продължителност на гладуването трае едно денонощие, затова би трябвало човек да има на разположение тези 24 часа.

Добре е да отделите един цял ден за себе си, най-добре почивен, за да си осигурите спокойна и приятна обстановка.

През по-дългите периоди на гладуване организмът е поставен в екстремни условия, затова умствените и физическите натоварвания тогава са нежелателни.

Колкото до течностите, препоръчително е за 24 часа да се изпиват около 1-2 литра преварена, дестилирана, минерална вода и плодово-зеленчукови сокове според сезона, плюс до 3 чаени лъжици мед, разтворен в течността, съветва д-р Георгиева.

Източник: д-р Вергиния Георгиева, провеждаща курсове по гладолечение в столичен център за природна медицина и в Банкя
БТА

назад ...

Режим на хранене при диабетиците

За диабетиците препоръчителни са физиологичните храни - тези продукти, към които еволюционно човек е привикнал.

На първо място по забрана са рафинираните захари - т. е. всичко, което съдържа захар, трябва да се избягва (това важи за диабетици, за хора със затлъстяване и за всички здрави). Опасни ястия са шоколадът и производните му изделия, пасти, торти, баклави, кола, бисквити, сокове, сиропи и т. н.

Някои казва, че “Мозъкът се храни само с въглехидрати, сега ще похапна един шоколад” и действително мозъчните клетки използват за енергия захар и глюкоза.

прочети повече ...

Дневник на килограмите - при спазване на диета

При избор на подходяща диета и употребяване на пресни плодове и зеленчуци организмът може да не получава достатъчно количество витамини и минерални вещества. Едва тогава може да се препоръча прибягване към синтетически поливитаминни препарати.

В много случаи в първите дни при спазване на диета възниква чувството за неконтролируем глад, но трябва просто да се справите с този период. После този процес намалява и накрая изчезва.

Препоръчително е да си водите дневник, в който да отбелязвате резултатите от своето тегло, с което съответно оценявате ефективността на диетата.

прочети повече ...

АРХИВ

Търси в статии