Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

Режим на хранене при диабетиците

За диабетиците препоръчителни са физиологичните храни - тези продукти, към които еволюционно човек е привикнал.

На първо място по забрана са рафинираните захари - т. е. всичко, което съдържа захар, трябва да се избягва (това важи за диабетици, за хора със затлъстяване и за всички здрави). Опасни ястия са шоколадът и производните му изделия, пасти, торти, баклави, кола, бисквити, сокове, сиропи и т. н.

Някои казва, че “Мозъкът се храни само с въглехидрати, сега ще похапна един шоколад” и действително мозъчните клетки използват за енергия захар и глюкоза.

Но глюкозата се произвежда в достатъчни количества в нашия черен дроб. Захарта, която внасяме отвън (като шоколад примерно), води до промяна в аминокиселините на организма.

Така по-голямо количество от аминокиселината триптофан влиза в мозъка, което пък води до секретирането на хормона на щастието серотонин. Затова хората се чувстват добре, щастливи. Ефектът обаче е временен.

И ако продължат при нервно напрежение да хапват сладкиши, по този начин напълняват. Което пък е рисков фактор за развитие на диабет, хипертония, атеросклероза, рак и т. н.

Шоколадовите удоволствия могат да се заменят, защото еволюционно човекът така е създаден, че да не се храни с три типа храни (лекарите се борят точно с тях) - въглехидрати, мазнини и сол, а точно това обича - сладко, солено и мазно.

Нищо, че в природата ги няма - в нея сме най-близко до маймуната, а тя не консумира тези храни.

Човекът е създаден за т. нар. средиземноморска диета със - свежи плодове и зеленчуци, варива, бобови, маслини, ядки, риба. С такова хранене хората живеят най-дълго и се чувстват добре.

Източник: Д-р Пламен Попиванов, началник на отделението по костни метаболитни заболявания в Александровска болница

назад ...

Опасно и рисковано е човек сам да предприеме гладолечение

Според д-р Георгиева, провеждаща курсове по гладолечение в столичен център за природна медицина и в Банкя, тревожен е фактът, че много млади момичета, амбицирани да постигнат фина фигура, се подлагат на опасни сурови диети и отказват да се хранят дълго време.

Това може да доведе до анорексия или булимия, до ендокринни и други тежки психосоматични увреждания.

Неконтролираното, самоволно гладуване в домашни условия е рисков фактор с непредвидими последствия, ето защо е наложително незабавното връщане към възстановяващо, балансирано хранене.

прочети повече ...

Дневник на килограмите - при спазване на диета

При избор на подходяща диета и употребяване на пресни плодове и зеленчуци организмът може да не получава достатъчно количество витамини и минерални вещества. Едва тогава може да се препоръча прибягване към синтетически поливитаминни препарати.

В много случаи в първите дни при спазване на диета възниква чувството за неконтролируем глад, но трябва просто да се справите с този период. После този процес намалява и накрая изчезва.

Препоръчително е да си водите дневник, в който да отбелязвате резултатите от своето тегло, с което съответно оценявате ефективността на диетата.

прочети повече ...

АРХИВ

Търси в статии