Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

Грешката на вегетарианците

Поставеният въпрос за корекция на храненето пре­ориентира много хора към вегетарианския начин на хранене като по-здравословен, но вместо желаното подобрение на здравето се получава често точно обратно­то - здравето се влошава. Защо това е така?

Явно е, че се допускат грешки, и първата е, че с пре­минаването към вегетариански начин на хранене се увеличава количеството на приеманата храна.

Предполага се, че при липсата на месо калориите са на­малени, но не се мисли, че по този начин се стига до разширяване на стомаха и създаване на трудности при работата му.

Втората допусната грешка е, че месото, което е използвано до момента, се заменя с по-големи коли­чества мляко, млечни продукти, яйца, орехи, бадеми, лешници и пр. Не се взема предвид, че орехите и всички ядкови храни са концентрирани храни с висо­ка калорийна стойност.

В случая освен претоварване с калоричността на храната става претоварване и с белтъчини, наслояващи в организма високотоксични остатъци, които стават причина за сериозни болестни състояния. С вегетарианските режими особено много се повишава използването на сиренето и изварата, които също са концентрати.

Третата причина, отчетена като сериозна сла­бост, е това, че растителната храна все още е пред­почитана за предлагане на трапезата не в натуралния й суров вид, а топлинно обработена. Не се спазва принципът поне половината от дневната храна, осо­бено през студените месеци, да бъде в пълния си биологичен заряд, от който организмът винаги се нуждае. Констатиран факт е, че сезонните зеленчу­ци не се използват с нужното разбиране.

Допускането само на тези три грешки: увеличеното количество на приеманата храна, превишаването на белтъчните храни и липсата на необходимите пресни плодове и зеленчуци в суровото им състояние, не само могат да станат причина за разстройване на здравето, но и да доведат до болестни състояния, които надмина­ват тези при месоядците. В този си вид вегетариански­ят режим на хранене не само няма предимства, а е със сериозни недостатъци.

Но разбере ли се добре, приложи ли се така, както ни го дава природосъобразният начин на хранене, ве­гетарианският режим е истински извор на здраве и тонизиране на организма.

назад ...

По-кратките упражнения са по-ефективни

Упражнения по половин час дневно може да ви помогнат да изгубите близо 25 на сто повече тегло, отколкото тренировка дълга един час, стана ясно наскоро.

Тестовете са показали, че съкращаването на упражненията на половина, носи голям потенциал за хората, които са с наднормено тегло и увеличава шансовете им да се преборят с килограмите.

По-кратките сесии от упражнения карат хората да са по-щастливи, да имат повече енергия и мотивация за създаване на здравословен начин на живот, а тези, които прекарват два пъти по-дълго в залата за фитнес, са по-склонни да се чувстват преуморени, казват изследователи от Университета на Копенхаген.

прочети повече ...

Изкачването на стълби - по-ефективен начин за отслабване от фитнеса

Може да сте останали с впечатлението, че свалянето на теглото изисква от вас да прекарвате часове във фитнес залата.

Но според учените, само една допълнителна минути на усилена дейност всеки ден, може да помогне за изгарянето на нежеланите килограми.

Изследователите наблюдавали дейността на 4500 възрастни и открили, че това колко често тренирате сърцето и белите си дробове, е по-важно от продължителността на тренировката.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии