Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

Повечето диети са с еднакъв ефект

Колкото и да избираме коя от всички прочетени или споделени от приятел диети да започнем, резултатът от всяка една от тях ще е един и същ.

До това заключение стигнаха американски учени. Типичната диета помага на хората да свалят около 6% от теглото си като след известно време килограмите се връщат.

Медикаментите също се оказват неефективни, посочва д-р. Майкъл Дензинджер от Tufts-New England Medical Center от Бостън. Той споделя също, че се работи за изясняване на факторите, определящи ефекта от диетата, с цел подобряването му.

За съжаление програми, в които всеки може да се включи за намаляване на калорийния прием, макар и по-добри от обикновени консултации за това какви мерки е необходимо да предприеме човек, не показват много обнадеждаващи резултати.

Все пак отслабването с 6% от теглото, постигнато за няколко години, се очаква да има благоприятен ефект върху здравето - особено сърдечно съдови заболявания, диабет втори тип и други.

Клинични проучвания, които Дензинджер е правел сред над 10 000 пациента, показват същите резултати както и досега извършваните такива. Не са взимани предвид физически натоварвания. Отстранените килограми се връщат бавно - половината от тях за около три години, а до петата - всички.

По същия начин изглежда статистиката и с лекарствата за отслабване. Отдавна е доказано, че контролът на телесната маса не е лесна задача. Постигането му обаче се отразява добре както на здравето ни, така и на самочувствието.

Диетите са подход за поддържането на килограмите, но ефекта им, както знаем, понякога е краткотраен. За да бъде траен резултата от стремежа ни към хубавата фигура и здравия дух, трябва да променим начина си на живот. Мимолетните усилия се оказват безполезни.

назад ...

По-кратките упражнения са по-ефективни

Упражнения по половин час дневно може да ви помогнат да изгубите близо 25 на сто повече тегло, отколкото тренировка дълга един час, стана ясно наскоро.

Тестовете са показали, че съкращаването на упражненията на половина, носи голям потенциал за хората, които са с наднормено тегло и увеличава шансовете им да се преборят с килограмите.

По-кратките сесии от упражнения карат хората да са по-щастливи, да имат повече енергия и мотивация за създаване на здравословен начин на живот, а тези, които прекарват два пъти по-дълго в залата за фитнес, са по-склонни да се чувстват преуморени, казват изследователи от Университета на Копенхаген.

прочети повече ...

Изкачването на стълби - по-ефективен начин за отслабване от фитнеса

Може да сте останали с впечатлението, че свалянето на теглото изисква от вас да прекарвате часове във фитнес залата.

Но според учените, само една допълнителна минути на усилена дейност всеки ден, може да помогне за изгарянето на нежеланите килограми.

Изследователите наблюдавали дейността на 4500 възрастни и открили, че това колко често тренирате сърцето и белите си дробове, е по-важно от продължителността на тренировката.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии