Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

Как се изгарят калории

Когато чуете думата метаболизъм е по-добре да се замислите над това, колко калории изгаря вашето тяло. Калорията е единица за измерване на енергията на човешкото тяло. Храната, която ядем ни набавя калориите посредством протеини, въглехидрати и мазнини.

Как се горят калории?

Ние използваме калории за всяка функция на тялото. Дишане, биене на сърцето и бъбречните функции, всички те се нуждаят от калории.

Всеки орган на тялото е съставен от милиони клетки, всяка една от тези клетки използва енергия за усилията, които влага в правилното си функциониране. Ето така се горят калориите.

Упражнения

Друг начин, по който нашето тяло изразходва енергия е чрез упражнения. Например, за извървяването на половин километър пеша се изразходват много калории. Всяка една физическа активност използва различен брой калории. Ето защо професионалните спортисти като колоездачите трябва да приемат огромни количества храна.

Основно метаболично ниво

Вашето основно метаболично ниво представлява количеството от калории, които са нужни на тялото за да изпълнява своите функции без всякакви други странични натоварвания. Това е това число, което е определящо за вашето тегло, дали ще сваляте килограми, дали ще качвате килограми или дали ще поддържате постоянно тегло. Като пример ако за вас това число е 1400 калории, то за да поддържате постоянното си тегло не би следвало да приемате повече от тези калории на ден. Ако желаете да повишите теглото си добавете по около 250 – 500 калории на ден и така за седем дни ще качите около половин килограм. При желание за сваляне на теглото същия брой калории, но се отнемат и резултата идва малко по – бавно, отколкото при качването.

Как да установим колко калории изгаряме

При желание да свалим килограми е много добре да включим и физически упражнения. В следващия списък са показани малка част от физически упражнения и физическа активност, които биха ни помогнали при свалянето на килограми, и това колко калории се горят при едночасово практикуване от около 60 килограмов човек:

Аеробика - 330
Колоездене - 220
Боулинг - 165
Шофиране - 110
Хранене - 80
Градинарство - 275
Вървене - 250
Tуризъм - 330
Яздене на кон - 220
Домакинска работа - 135
Тичане - 385
Плуване - 330
Тенис - 385
Гледане на телевизия - 55

Разлика в метаболизма

Всeки човек е създаден по различен начин, както се различават и метаболизмите на хората.

Докато тегло, ръст, пол, години и генетика са една малка част от пъзела наречен метаболизъм, композицията на тялото е една голяма част от него.

Човек с мускулна маса по-голяма от мастната маса има по-голямо основно метаболично ниво, отколкото човек, който има повече мазнини отколкото мускули. Това е така поради факта, че мускулната тъкан гори повече енергия за по-кратко време отколкото мастната тъкан.

назад ...

По-кратките упражнения са по-ефективни

Упражнения по половин час дневно може да ви помогнат да изгубите близо 25 на сто повече тегло, отколкото тренировка дълга един час, стана ясно наскоро.

Тестовете са показали, че съкращаването на упражненията на половина, носи голям потенциал за хората, които са с наднормено тегло и увеличава шансовете им да се преборят с килограмите.

По-кратките сесии от упражнения карат хората да са по-щастливи, да имат повече енергия и мотивация за създаване на здравословен начин на живот, а тези, които прекарват два пъти по-дълго в залата за фитнес, са по-склонни да се чувстват преуморени, казват изследователи от Университета на Копенхаген.

прочети повече ...

Изкачването на стълби - по-ефективен начин за отслабване от фитнеса

Може да сте останали с впечатлението, че свалянето на теглото изисква от вас да прекарвате часове във фитнес залата.

Но според учените, само една допълнителна минути на усилена дейност всеки ден, може да помогне за изгарянето на нежеланите килограми.

Изследователите наблюдавали дейността на 4500 възрастни и открили, че това колко често тренирате сърцето и белите си дробове, е по-важно от продължителността на тренировката.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии