Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

Бързо отслабване

Искате бързо отслабване - това е грешка. Но пък понякога се налага.

Бърза загуба на тегло е напълно възможно нещо и ако спазите няколко важни неща, можете да постигнете целта си. Не трябва да забравяте обаче, че това е  сложна система, която включва желание, диета и физически упражнения.

Възниква веднага въпросът, колко килограма можете да губите, без да има опасност от цялостно влошаване на здравословното ви състояние. Това е значително труден въпрос!

Много страшно звучат такива цели: 5 килограма за седмица, 10 килограма за месец и т. н.

Поставяйте си реалистични цели и още по-важно, поставяйте си такива цели, които няма да унищожат самочувствието ви, защото няма да ги постигнете или ако ги постигнете по някакво чудо, това ще ви струва толкова много, че в един момент ще съжалявате. Целта ви все пак не е да се разболеете, да имате пожълтяла и сбръчкана кожа, коса без блясък, чупливи нокти и да нямате никакъв жизнен тонус.

Предлагаме ви един такъв вариант – от 2  до 5 кг за две седмици.

Никак не е малко и никак няма да е лесно, но е възможно!

А няма да е лесно, защото вече казахме, че трябва да се придържате към определени правила.

1. Ограничете приема на калории до 1200-1300 на ден.
Ако не промените нищо друго в начина си на живот, трябва да знаете, че намаляване на потреблението с 500 калории на ден се равнява на загуба от 500 грама тегло за седмица. Опитайте се да ядете само природни продукти, напълно забравете колбасите, консервираните храни и заведенията за бързо хранене.

2. Изберете си начин за физическо натоварване, който ще прилагате с удоволствие ежедневно.
Това може да бъде бързо ходене, бягане, плуване, танци или редуване на упражнения. Опитайте се да изгорите поне 300 калории чрез ежедневни занимания, 6 пъти седмично. Изгаряне  на 300 калории ще постигнете с около 1,5 час бързо ходене, 1 час джогинг или плуване, 1 час интензивна аеробика.

3. Три пъти седмично в продължение на половин час правете силова тренировка с дъмбели или симулатори, с акцент върху ръцете, раменете и горната част на гърба.
Така ще поддържате кожата и мускулния тонус, ще намалите мазнините, ще стегнете мускулите.

4. Вслушайте се в организма си. Метаболизмът на всеки е различен.
Научете се да разпознавате как организмът ви реагира на различни храни  и избягвайте тези, които тялото ви  не усвоява добре. За някои това може да бъде грах, боб, мляко, за други месо, дори риба. Помнете, че няма универсална диета, има подходяща за вас диета и неподходяща за вас диета.

5. Намалете приема сол. Не трябва да приемате повече от 2000 мг дневно.

6. Яжте повече фибри.

7. Категорично се откажете от пържени храни.

8. Още по-категорично се откажете от тлъсти меса, полуфабрикати, консерви.

9. Пийте много течности.
6-8 чаши течност ежедневно ще  поддържат метаболизма ви  да не се забавя.При дехидратация той се забавя до 30%.  Грижете се да си набавяте калий при голям прием на течности.

10. Заменете въглехидратните с белтъчни храни.
Ако говорим специално за краткосрочна загуба на тегло, нисковъглехидратната диета  може да ви помогне да отслабнете по-бързо от диета с ниско съдържание на мазнини.  Яжте богати на протеини храни, като: риба, домашни птици, яйца, млечни продукти.

11. Спете достатъчно.
Недостатъчният сън променя хормоналния баланс, което води до емоционален глад, засилено отлагане на мазнини и затруднено отслабване. Имате нужда от поне 7 часа сън за нощ. Дневният сън може да ви помогне да се възстановите от умора, но той не може да бъде заместител на нощния. Не се заблуждавайте!

12. Напълно се въздържайте от алкохол.
Като цяло може да се каже, че ако искате бързо да свалите килограми, ви трябват самодисциплина и упоритост, а не гладуване.  Но повече от 5 килограма за 14 дни ще си бъде едно изтезание за организма ви, което не трябва да се допуска.

назад ...

Диета и двигателна активност - сваляне на излишни килограми

Ако сте решили да се отървете от излишни 5 кг, има два основни лоста - диета и двигателна активност.

Препоръчва се спазват следните режим:

1. Храненето да става 4-5 пъти дневно с обемиста и засищаща, бедна на калории храна - зеленчуциез картофи и ориз), несладки плодове, нетлъсто месо (телешко, пилешко, риба), мляко и млечни продукти.

Да не се забравя принципът - кралска закуска, обед на богаташ, вечеря на бедняк (3 часа преди лягане за сън!).

прочети повече ...

След диета е нужна и гимнастика

При загуба на килограми вследствие на каквато и да е диета мускулатурата се отпуска, кожата може да увисне.

За да се сведат до минимум тези последствия, е нужна и гимнастика, която може да се избере от Интернет или безбройните книги упражненията, които най-много ви подхождат.

Добре е не само да отговарят на нуждите ви (например за стягане на бедрата и ханша, корема или бюста), добре е те просто да ви допадат, защото ви предстои да живеете с тях.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии