Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

Отслабване с полезни храни

Български учени откриха как да "укротят" хормона на глада - грелин. Доскоро се е смятало, че този хормон, който се отделя от стомашните жлези, има отношение само към хормона на растежа.

През 2000 г. обаче японски учени са доказали, че грелинът отговаря също и за апетита.

През 2003 г. у нас започва експеримент първо с угоени бели мишки, а после и с пациенти с наднормено тегло. Резултатите са изумителни - някои храни помагат на организма да отслабне без глад.

Каква е схемата?

Хормонът на глада грелин е в пряка връзка с още един хормон - лептина. Когато човек похапне, нивото на грелина пада, а на лептина се увеличава. Това обяснява проф. Надка Бояджиева, шеф на Катедрата по фармакология и токсикология към Медицинския университет в София, която е ръководител на научния проект.

Край на драстичните диети. Вече ще отслабваме, похапвайки полезни храни. Въпросните храни не водят до рязко повишаване на глюкозата в кръвта, обясни специалистката.

Сред полезните храни са всички бобови растения - леща, грах, зрял боб и зелен фасул. Същo така ядките, киселите плодове като ябълки, вишни, джанки и др., а и пълнозърнестите хлябове, особено ръженият. Храни с висок гликемичен индекс са белият хляб, картофите, оризът, сладките плодове, особено гроздето и крушите.

При хората с наднормено тегло грелинът е в по-ниски стойности заради повечето мазнини в тялото. Заради нарушения баланс между двата хормона те поглъщали все повече храна, дори и да не усещат глад. Открихме, че приемът на храни с нисък гликемичен индекс води до увеличаване на грелина и възстановяване на равновесието.

Според проф. Бояджиева започва нова ера в храненето. Нейният екип доказал научната теза с изследване на 45 души с наднормено тегло.

Групата, която поемала от стимулиращите храни, успяла да смъкне за 8 седмици 4, 5 килограма. Това е много добър резултат, смята специалистката. Тя изтъкна, че рязкото и бързо отслабване с глад носи голям стрес на организма. Освен че намалява имунитета, той обърква работата на всички системи и нарушава баланса между тях.

назад ...

По-кратките упражнения са по-ефективни

Упражнения по половин час дневно може да ви помогнат да изгубите близо 25 на сто повече тегло, отколкото тренировка дълга един час, стана ясно наскоро.

Тестовете са показали, че съкращаването на упражненията на половина, носи голям потенциал за хората, които са с наднормено тегло и увеличава шансовете им да се преборят с килограмите.

По-кратките сесии от упражнения карат хората да са по-щастливи, да имат повече енергия и мотивация за създаване на здравословен начин на живот, а тези, които прекарват два пъти по-дълго в залата за фитнес, са по-склонни да се чувстват преуморени, казват изследователи от Университета на Копенхаген.

прочети повече ...

Изкачването на стълби - по-ефективен начин за отслабване от фитнеса

Може да сте останали с впечатлението, че свалянето на теглото изисква от вас да прекарвате часове във фитнес залата.

Но според учените, само една допълнителна минути на усилена дейност всеки ден, може да помогне за изгарянето на нежеланите килограми.

Изследователите наблюдавали дейността на 4500 възрастни и открили, че това колко често тренирате сърцето и белите си дробове, е по-важно от продължителността на тренировката.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии