Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

Сваляне на килограми при хипофункция на щитовидната жлеза

Хипофункция на щитовидната жлеза може да настъпи в резултат на различни ендокринни нарушения и заболявания, но винаги води до наднормено тегло. Често намаляването на теглото е сериозен проблем.

Всекидневна физическа активност в продължение на 1 час в комбинация с намаляване на енергийната стойност на храната поне с 500 ккал дневно чрез намаляване консумацията на храни, богати на мазнини и захар, може да бъде ефективен подход, ако се съчетае със специфични промени в храненето, които имат няколко цели.

Ограничаването на консумацията на храни, които съдържат антитиреоидни субстанции, които пречат на усвояването на йода и потискат синтеза на тиреоидни хормони в щитовидната жлеза.

Те са известни с названието "гоитрогени", т.е. вещества, които предизвикват гуша, тъй като в резултат на потискане на функциите на щитовидната жлеза тя компенсаторно увеличава размерите си и се образува гуша, без това да е свързано с увеличена функция на жлезата.

Подкрепата на регулацията на функциите на щитовидната жлеза става чрез увеличен прием на храни, съдържащи йод.

Храните, които трябва да се изключат от диетата при хипофункция на щитовидната жлеза, включват:

- зеленчуци - всички зелеви зеленчуци; ряпа, репички, цвекло, спанак, моркови, чесън

Антитиреоидните субстанции частично губят активността си при висока температура, т.е. сготвеното зеле е с около една трета по-малко антитиреоидно действие в сравнение със суровото зеле.

- соя, соево масло и всички други продукти, съдържащи соя
- горчица
- плодове и ядки - праскови, круши, ягоди, фъстъци

Храните с високо съдържание на йод, които се препоръчват при хипотироидизъм и са подходящи за диета за отслабване включват йодирана сол; морски храни - миди, скариди, калмари и др.; риба, малцов хляб.

Минералите цинк и мед имат важна роля в синтеза на тиреоидния хормон. От храните, богати на цинк, подходящи за диетата са: червени постни меса, птичи меса без кожа, риба, боб и леща, пълнозърнест хляб.

Ядките и семената също са богати на цинк, но поради високата им колирийност трябва да се ограничават.

От храните, богати на мед, са подходящи пилешки сърца, воденички, боб, леща и в малки количества ядки.

Източник: Проф. Стефка Петрова, заместник-директор на Националния център по опазване на общественото здраве, национален консултант по хранене и диететика

назад ...

След диета е нужна и гимнастика

При загуба на килограми вследствие на каквато и да е диета мускулатурата се отпуска, кожата може да увисне.

За да се сведат до минимум тези последствия, е нужна и гимнастика, която може да се избере от Интернет или безбройните книги упражненията, които най-много ви подхождат.

Добре е не само да отговарят на нуждите ви (например за стягане на бедрата и ханша, корема или бюста), добре е те просто да ви допадат, защото ви предстои да живеете с тях.

прочети повече ...

Със зелен чай се отслабва без диети и физически упражнения

Зеленият чай може да помогне значително в процеса на отслабване, който се извършва посредством метаболизма на тялото.

При редовна консумация може да ви помогне да изразходите повече от осемдесет калории. За 20 лева годишно можете да отслабнете без диети и физически упражнения.

Зеленият чай забавя абсорбцията на хората с наднормено тегло и контролира гликозата, а същата съставка, т. е. полиетиленът поддържа гликозата.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии