Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

Защо хлябът не ни е враг?

Хлябът всъщност дори е и полезен, особено ако е изпечен от пълнозърнесто ръжено брашно, което е по-богато на полезни за здравето растителни влакнини. Те от своя страна  стимулират функцията на червата. Водноразтворимите пък имат и допълнителен благоприятен здравен ефект.

Някои диетолози препоръчват дори със супата да се яде и хляб, защото спомага на слюнкоотделянето, което обезпечава и правилното протичане на хранителния процес. Външният слой на ръжените зърна, подобно на пшеницата, е богат на минерали, желязо, мед, цинк, селен, магнезий и витамини от В-групата.

При проучвания е установено, че ръженият хляб оказва благоприятен ефект  върху метаболизма на инсулина и глюкозата. Ръжените зърна имат относително високи концентрации на растителни влакнини – лигнини, които стимулират продукцията в черния дроб на глобулин, свързващ половите хормони, и по този начин могат да повлияят благоприятно на хормоналния баланс в организма.
Растителните влакнини намаляват също и риска от сърдечносъдови заболявания. Така че  - похапвайте си и хлебец, а избягвайте да казвате “ама аз не съм хапнал и залък хляб”, след като сте опостушили сервираното на масата.

назад ...

Самолечение на целулит с диети е опасно

Близо 80% от жените според  доц. Попова, шеф на Клиниката по метаболитни заболявания в ИСУЛ, се подлагат на самолечение при наличие на целулит с различни диети, научени от приятелка, изтеглена от интернет.

Те не търсят лекарска консултация, за да се прецени какъв е техният проблем, което е опасно.

Има ендокринни заболявания, които могат да доведат до оточност и напълняване и са свързани с щитовидната жлеза.

прочети повече ...

Мъжете не са пощадени от “дефекти” по кожата. Целулит при мъжете

За разлика от жените мъжете са изтеглили печеливша карта от природата - генетиката е заложила в тялото им да има повече мускулна тъкан и по-масивен скелет.

Съединителната тъкан е по-масивна, а подкожната мастна тъкан е само 15-20%, докато в женското тяло пък природата е заложила по-голямо количество мастна тъкан.

Там нормални са 25 до към 34% и може да има отложена мастна тъкан с 10% повече, отколкото при мъжете, без това да е повод за безпокойство.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии