Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

“Погребение на домата”

Навярно смятате, че от артсредите не се интересуват с такива прозаични неща като информацията за начина и средства за приготвяне на някои храни, включвани от техните диетолози в менюто им.
Малцина знаят една история за основен постен продукт, какъвто е обикновената... домата – както всеки празник в Испания, и  Томатината има своя стара история.

Тя води началото си от последната сряда на август 1954 г. Градският площад на Буньол бил пълен с младежи заради карнавала “Хигантес и Кабесудок”. В блъсканицата един младеж паднал на земята, вдигнал скандал на околните, а те му отвърнали и така станал масов бой. Наблизо имало зарзавадчийница и на някого му хрумнало да се замерят с домати. Останалите последвали примера му, докато не били разпръснати от полицията.

Случката не била забравена и на следващата година по същото време младежите от града се срещнали отново на площада, но този път предварително въоръжени с домати. Последвали сериозни глоби и дори затвор от страна на органите на реда.

Но “обичаят” е пуснал толкова дълбоко корени, че когато през 1957 г. не се провежда, младежите предлагат да направят “погребение на домата” – няколко хиляди души носят протестни плакати и ковчези , пълни с домати, а музикални състави свирят траурни маршове.

След много забрани и разрешения, през 1957 г. с организацията на “празника” се заемат... монасите от ордена на св. Луис Бертран, покровител на града. През 1980 г. патрон на Томатината става общината на Буньол, а любители на боя с домати от цялата планета всеки август се събират там.

назад ...

Самолечение на целулит с диети е опасно

Близо 80% от жените според  доц. Попова, шеф на Клиниката по метаболитни заболявания в ИСУЛ, се подлагат на самолечение при наличие на целулит с различни диети, научени от приятелка, изтеглена от интернет.

Те не търсят лекарска консултация, за да се прецени какъв е техният проблем, което е опасно.

Има ендокринни заболявания, които могат да доведат до оточност и напълняване и са свързани с щитовидната жлеза.

прочети повече ...

Мъжете не са пощадени от “дефекти” по кожата. Целулит при мъжете

За разлика от жените мъжете са изтеглили печеливша карта от природата - генетиката е заложила в тялото им да има повече мускулна тъкан и по-масивен скелет.

Съединителната тъкан е по-масивна, а подкожната мастна тъкан е само 15-20%, докато в женското тяло пък природата е заложила по-голямо количество мастна тъкан.

Там нормални са 25 до към 34% и може да има отложена мастна тъкан с 10% повече, отколкото при мъжете, без това да е повод за безпокойство.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии