Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

В детска възраст без диети

Много тийнейджъри вместо да си купят някоя полезна книжка или да се заровят в научнопопулярна литература, предпочитат “жълтините” по печатните и тв медии, където е пълно с готини тела – било то мъжки, било женски. И реакцията е нормална – огромно желание да заприличат на идолите си.
Но, има едно голямо “но” – младежите започват да правят какви ли не диети, за да заприличат поне малко на своите модни икони – и допускат голяма грешка. Защото това крие риск за здравето им – организмът се лишава от необходимите витамини и минерали по времето, когато той се изгражда.

Строгите диети водят и до нарушаване на хормоналния баланс, обърква се и механизмът на натрупване на калций в костите.

Много е важно да се приемат храни, богати на калций – мляко, сирене, кашкавал и др. Клетките на костите са много активни и постоянно се разграждат и изграждат наново – природата е направила така, че скелетът се променя напълно на всеки 10-12 години. Причината е, че старите кости отслабват и трябва да се заменят с нови.

И ако приемът на подходящите храни е недостатъчен, важен хормон на организма ни установява дефицита и предизвиква отделянето на калций от костите. Така те изтъняват и стават на шупли, а оттам намалява и тягната здравина.

назад ...

Самолечение на целулит с диети е опасно

Близо 80% от жените според  доц. Попова, шеф на Клиниката по метаболитни заболявания в ИСУЛ, се подлагат на самолечение при наличие на целулит с различни диети, научени от приятелка, изтеглена от интернет.

Те не търсят лекарска консултация, за да се прецени какъв е техният проблем, което е опасно.

Има ендокринни заболявания, които могат да доведат до оточност и напълняване и са свързани с щитовидната жлеза.

прочети повече ...

Мъжете не са пощадени от “дефекти” по кожата. Целулит при мъжете

За разлика от жените мъжете са изтеглили печеливша карта от природата - генетиката е заложила в тялото им да има повече мускулна тъкан и по-масивен скелет.

Съединителната тъкан е по-масивна, а подкожната мастна тъкан е само 15-20%, докато в женското тяло пък природата е заложила по-голямо количество мастна тъкан.

Там нормални са 25 до към 34% и може да има отложена мастна тъкан с 10% повече, отколкото при мъжете, без това да е повод за безпокойство.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии