Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

Шоколад вместо допинг

Много аматьори и професионалисти в спорта са изпитали ефекта от консумацията на благинката, когато са слагали маратонките или скиорските обувки и са потегляли по изнурителните трасета. Но малцина знаят откъде идва шоколада.

Той се е появил доста отдавна – 600 г. сл. Хр., когато маите започнали да отглеждат първите плантации с какао на полуостров Юкатан. Консумирането ставало под формата на напитка, след като какаото се е примесвало с вода.

Съвременното название на шоколада идва от тази напитка с горчив привкус и наричана от индианците Хoсolatl. А първият европеец, който опитва какаото е Христофор Колумб, който през 1502 г. открива Никарагуа през четвъртото си пътуване до Америка.

Но в Европа първото какао е донесено от Ернан Кортес, след като завладява ацтеките. Европейците го употребяват само примесено с много мед и захар. Обаче чак след изобретяването на парната машина какаото добива слава – в края на XVIII и началото на XX век.

Първата фабрика за шоколад, открита през 1819 г. от Франсоа Луи Кайе в Швейцария, е в град Вьове, разположен на северния бряг на Женевското езеро.

назад ...

Самолечение на целулит с диети е опасно

Близо 80% от жените според  доц. Попова, шеф на Клиниката по метаболитни заболявания в ИСУЛ, се подлагат на самолечение при наличие на целулит с различни диети, научени от приятелка, изтеглена от интернет.

Те не търсят лекарска консултация, за да се прецени какъв е техният проблем, което е опасно.

Има ендокринни заболявания, които могат да доведат до оточност и напълняване и са свързани с щитовидната жлеза.

прочети повече ...

Мъжете не са пощадени от “дефекти” по кожата. Целулит при мъжете

За разлика от жените мъжете са изтеглили печеливша карта от природата - генетиката е заложила в тялото им да има повече мускулна тъкан и по-масивен скелет.

Съединителната тъкан е по-масивна, а подкожната мастна тъкан е само 15-20%, докато в женското тяло пък природата е заложила по-голямо количество мастна тъкан.

Там нормални са 25 до към 34% и може да има отложена мастна тъкан с 10% повече, отколкото при мъжете, без това да е повод за безпокойство.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии