Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

Защо шаранът е слуга на Свети Никола?

По древна традиция на Никулден цялото семейство се събира на трапезата, която не се вдига през целия ден. Ако има именник в къщата, гостите могат да дойдат, без да са канени. За обредността на този празник задължително е приготвянето на риба. Има приказка, че: “На Никулден човек трябва да си почопли зъбите с рибя кост, па макар и от боклука да я вземе”. И от древна легенда идва отговорът на въпроса - светията излязъл с лодка в морето, но свирепа буря я пробила. Тогава отнякъде се взел шаран и с него той запушил пробойната.

На Светеца българинът посвещава курбан – за здраве на къщата или за благодарност, че се е отървал от премеждия или тежка болест. Курбанът е рибен и задължително се раздава на роднини, приятели, комшии. Освен риба и обреден хляб на масата се поставят и постни ястия – пълнени с ориз чушки, сарми, фасул.

А на когото шаранът му мирише на тиня, може да си приготви:

Пушена скумрия на фурна

Продукти: 7-8 пушени скумрии; 1,5 картофи; пресен лук; магданоз; олио; черен пипер.

Приготвяне: Картофите се сваряват, обелват и се приготвя пюре. Рибата се обелва и се почиства от костите. Пюрето се смесва със ситно нарязания лук, магданоза, подправя се с черен пипер. Не се соли, защото рибата е осолена.

В намазана с олио тавичка се нареждат на пластове пюрето и рибата, като последният слой трябва да бъде пюре. Отгоре се нареждат няколко парчета масло и се пече във фурна около половин час.

Поднася се поръсено с магданоз.

Истина е:
Един търновец, рибар, използвал за тежест на въдицата си оловен печат на цар Калоян. Не е ясно колко риба е хванал човекът с униката от 13-ти век, но когато археологът видял пръстена, си “глътнал граматиката”.

назад ...

Самолечение на целулит с диети е опасно

Близо 80% от жените според  доц. Попова, шеф на Клиниката по метаболитни заболявания в ИСУЛ, се подлагат на самолечение при наличие на целулит с различни диети, научени от приятелка, изтеглена от интернет.

Те не търсят лекарска консултация, за да се прецени какъв е техният проблем, което е опасно.

Има ендокринни заболявания, които могат да доведат до оточност и напълняване и са свързани с щитовидната жлеза.

прочети повече ...

Мъжете не са пощадени от “дефекти” по кожата. Целулит при мъжете

За разлика от жените мъжете са изтеглили печеливша карта от природата - генетиката е заложила в тялото им да има повече мускулна тъкан и по-масивен скелет.

Съединителната тъкан е по-масивна, а подкожната мастна тъкан е само 15-20%, докато в женското тяло пък природата е заложила по-голямо количество мастна тъкан.

Там нормални са 25 до към 34% и може да има отложена мастна тъкан с 10% повече, отколкото при мъжете, без това да е повод за безпокойство.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии