Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

Няколко мита за диетите

Всеки мечтае за стройно тяло, но на първо място трябва да се мисли за здравето. Много хора генетично са предразположени към пълнеене и полагат неимоверни усилия да свалят излишните килограми с помощта на всевъзможни диети.

Специалистите са определили количеството калории, които трябва да присъстват в нашето дневно меню: 2200 ккал за жените и 3000 за мъжете.

Тези цифри са получени по следния начин: средностатистическото количество на консумираните калории минус количеството енергия, което губим при всекидневните си движения.

Ето някои ккал/час за човек с тегло 60 кг: сън – 49,8, почивка в леглото (без сън) - 66, хранене в седнало положение - 84, разговор “на крак” - 189, работа на компютър - 120, бърсане на прах - 148, измиване на съдовете - 126, ходене по равен път (с 4 км/ч) - 192.

За да помогнат, психолозите също са разработили няколко начина, помагащи да се излъжат “гладните” очи. Малките и тъмни чинии визуално увеличават количеството храна в тях. Малките лъжички също помагат, защото нашият мозък брои количеството движения “от чинията - в устата”, а с увеличаването на тези движения, ние като че ли изкуствено засищаме организма си.

Установено е също, че някои аромати потискат апетита. Това са миризмите на зелената ябълка, банана, ментата, лавандулата, розата.

А ето и още няколко мита за диетите:

- Най-добрата диета - това е гладът.
Това не е истина. Организмът възприема глада като стрес и започва да натрупва запаси от мазнини дори от най-леките продукти. Освен това, гладуването е категорично противопоказно за хората, страдащи от заболявания на задстомашната жлеза.

- Най-добрата диета е еднократното дневно хранене.
Точно обратното - най-добрата схема е 7 пъти хранене за деня, като се приемат малки порции.

- За да се отслабне, трябва да се прекрати храненето 4 часа преди съня.
Това също не е вярно. Достатъчни са 2 часа. Тези 2 часа трябва да се пресмятат от времето, когато действително...

Следва продължение...

назад ...

Самолечение на целулит с диети е опасно

Близо 80% от жените според  доц. Попова, шеф на Клиниката по метаболитни заболявания в ИСУЛ, се подлагат на самолечение при наличие на целулит с различни диети, научени от приятелка, изтеглена от интернет.

Те не търсят лекарска консултация, за да се прецени какъв е техният проблем, което е опасно.

Има ендокринни заболявания, които могат да доведат до оточност и напълняване и са свързани с щитовидната жлеза.

прочети повече ...

Мъжете не са пощадени от “дефекти” по кожата. Целулит при мъжете

За разлика от жените мъжете са изтеглили печеливша карта от природата - генетиката е заложила в тялото им да има повече мускулна тъкан и по-масивен скелет.

Съединителната тъкан е по-масивна, а подкожната мастна тъкан е само 15-20%, докато в женското тяло пък природата е заложила по-голямо количество мастна тъкан.

Там нормални са 25 до към 34% и може да има отложена мастна тъкан с 10% повече, отколкото при мъжете, без това да е повод за безпокойство.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии