Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

Вездесъщият джънк фуд

Тук слагаме на един кантар чипсите, солетите, мазните баници и тутманици, пиците на парче, дюнерите, всички продукти на Макдоналдс и КFC, богатата палитра кока-коли и други газирани извращения, шоколадчетата, в които имало мнооооого мляко и следователно са мнооого полезни за децата, затова дай да им дадем по още едно, “здравословните” маргарини с фибри и без фибри, готовите баници “Царица”, “Белла”, форнетите и каквото там още се сети човек.

Всички тези неща обаче се рекламират по телевизията стръвно и то най-вече от щастливи и засмени дечица, които не могат да се нарадват на натъпканото с маргарини тестено изделие и напълно губят дума, когато мама им даде поредния шоколад. Има истински кръстоносен поход срещу тютюнопушенето, преминахме и през истерия, която замалко да забрани рекламата на алкохол, но никой, ама съвсем съвсем никой медиен експерт и загрижен за здравето на хората лекар не дава и пет пари за щастливите тийнове, които замаяно рупат чипс с аромат на барбекю.

Извинявайте, но това на какво прилича?

Като стана дума за приличие… Добре, протеиновите диети и в частност диетата на Дюкан са вредни - може да доведат до безплодие, косопад, спиране на месечния цикъл, безсъние, амнезия и проблеми с още каквото се сети човек. Поне това от известно време ни обещават всякакви медицински лица от екраните на най-разнообразни телевизии. Макар че няма изследване, доказало вредата от протеините и нуждата на човек да рупа филия с обезмаслен маргарин, да допуснем за миг, че са прави. Какво обаче да кажем в такъв случай за другата крайност, пропагандирана от светли личности като небезизвестната доктор Емилова? Срещу чиито методи все още никой загрижен диетолог не се е изказал официално? Стоиш сума време на чайче с малко медец и плодче и се надяваш така да излекуваш нещото, за което си попаднал в ръцете на въпросната дама, няма значение дали е затлъстяване, артрит или хемороиди. Аз не знам дали човек, който се храни добре четири пъти дневно със засищащи храни, е застрашен от анорексия, или по-застрашения от това модерно хранително разстройство е този, който живее сума време на чайче и плодец, а после се “захранва” с картофче, половин краставичка, морковче и други дивотии. Не знам колко е полезно да лишиш внезапно и драстично организма си от протеини и мазнини, и почнеш да го залъгваш с подсладена течност. Познавам осем човека, минали през ръцете на Емилова, които твърде съвестно спазваха и дори още спазват всичките й предписания, но днес са в плюс средно с 25 кила. И не могат да проумеят на какво се дължи това, нали месо и животински продукти вече не ядяли?!

назад ...

Самолечение на целулит с диети е опасно

Близо 80% от жените според  доц. Попова, шеф на Клиниката по метаболитни заболявания в ИСУЛ, се подлагат на самолечение при наличие на целулит с различни диети, научени от приятелка, изтеглена от интернет.

Те не търсят лекарска консултация, за да се прецени какъв е техният проблем, което е опасно.

Има ендокринни заболявания, които могат да доведат до оточност и напълняване и са свързани с щитовидната жлеза.

прочети повече ...

Мъжете не са пощадени от “дефекти” по кожата. Целулит при мъжете

За разлика от жените мъжете са изтеглили печеливша карта от природата - генетиката е заложила в тялото им да има повече мускулна тъкан и по-масивен скелет.

Съединителната тъкан е по-масивна, а подкожната мастна тъкан е само 15-20%, докато в женското тяло пък природата е заложила по-голямо количество мастна тъкан.

Там нормални са 25 до към 34% и може да има отложена мастна тъкан с 10% повече, отколкото при мъжете, без това да е повод за безпокойство.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии