Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

Малката Коледа в народните вярвания

“Някога много отдавна... Дотам хората не помнеха, защото умираха бързо. Твърдо бързо, за да разберат защо са живели...”

На Бъдни вечер (Малка Коледа), 24 декември, цялото семейство задължително се събира на скромна постна вечеря (не се ходи на гости или купони). Но в някои региони на страната месната диета не се спазва и когато случайно там попаднат станични хора, учудването е голямо.

Снимка: БГНЕС

Според българската народна традиция на обредната трапеза, която някога се слагала върху слама на земята, се нареждат задължително нечетен брой постни ястия (7, 9, 11) - варен фасул, пълнени с ориз чушки или сарми, варено жито, тиквеник, ошаф, чесън, мед, орехи, жито, плодове, обреден хляб (боговица, богова пита, богов кравай, благословник), баница, зелник.

В празничната погача се поставят различни предмети (паричка, зърно, сламка), свързани с различни народни вярвания за здраве, берекет (плодородие), богатство... Когато се разчупи погачата, първото парче се нарича на умрелите и се оставя на иконата; следващите се раздават по съответния ред на всеки член от семейството (най-напред на най-възрастния на трапезата) и на домашните животни.

Важно е да се знае, че обичаят повелява да не се става по време на яденето. Всички стават заедно, а после трапезата не се прибира, тъй като се смята, че умрелите идват да вечерят и да се погрижат за благополучието на живите.

назад ...

Самолечение на целулит с диети е опасно

Близо 80% от жените според  доц. Попова, шеф на Клиниката по метаболитни заболявания в ИСУЛ, се подлагат на самолечение при наличие на целулит с различни диети, научени от приятелка, изтеглена от интернет.

Те не търсят лекарска консултация, за да се прецени какъв е техният проблем, което е опасно.

Има ендокринни заболявания, които могат да доведат до оточност и напълняване и са свързани с щитовидната жлеза.

прочети повече ...

Мъжете не са пощадени от “дефекти” по кожата. Целулит при мъжете

За разлика от жените мъжете са изтеглили печеливша карта от природата - генетиката е заложила в тялото им да има повече мускулна тъкан и по-масивен скелет.

Съединителната тъкан е по-масивна, а подкожната мастна тъкан е само 15-20%, докато в женското тяло пък природата е заложила по-голямо количество мастна тъкан.

Там нормални са 25 до към 34% и може да има отложена мастна тъкан с 10% повече, отколкото при мъжете, без това да е повод за безпокойство.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии