Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

Заради допинг - две години аут

Точно в последния работен ден от 2008 година на свое заседание Управителният съвет на Българската федерация по лека атлетика взе решение да лиши от състезателни права за две години три лекоатлетки - Тезджан Наимова, Ваня Нетова и Рая Стойнова.

Двойната световна шампионка за девойки от Пекин 2006 Тезджан Наимова изгоря за две години заради манипулиране на допингпроба. Други две български лекоатлетки също ще бъдат извън пистата за 24 месеца.

"Признавам, че сбърках много и съм готова да понеса всякакво наказание", заяви Наимова. В съответствие с правилника на ИААФ от БФЛА спряха състезателните права на Наимова на 30-и септември 2008 година. Пред Управителния съвет лекоатлетката е признала вината си и е заявила, че осъзнава грешката си, разкайва се за деянието и е готова да понесе всякаква санкция.

Санкцията на Наимова е заради манипулиране на урина при даване на допингпроба. БФЛА е получила на 9-ти септември 2008 от Международната федерация по лека атлетика (ИААФ) неопровержими доказателства за деянието на Наимова. Българската федерация веднага е влязла в процедура по изясняване на случая, включваща изслушване на състезателката и представяне от нейна страна на доказателства.

В края на регламентирания за налагане на наказания срок, УС на БФЛА взе решение да наложи минималната в случая санкция от 2 години. Наказанието на Тезджан Наимова влиза в сила от 30-и септември 2008 година.

Това означава, че Наимова ще пропусне европейското първенство в зала и световното първенство на открито през 2009 година и шампионата на планетата под покрив и европейското първенство на открито през 2010-а година.

"Занапред Българската федерация по лека атлетика ще продължи курса си на нулева толерантност към състезателите, използващи забранени стимуланти", каза президентът на БФЛА Карамаринов.

Ваня Нетова и Рая Стойнова са дали положителни допингпроби за забраненото вещество метанолон. Първата лекоатлетка е била тествана по време на състезанията за Купа Европа в Истанбул (Турция), а втората на Балканиадата в Кастория (Гърция). Нетова замени на 3000 м/пр. в последния момент контузената Добринка Шаламанова, а Стойнова участва на 400 м/пр. вместо Цветелина Кирилова, която се подготвяше за Олимпиадата.

"Бях шокиран от поведението на тези състезателки и най-вече от деянието на Тезджан Наимова", заяви Добромир Карамаринов. "Положителното в случая на Наимова е, че тя призна вината си и декларира, че е готова да понесе всякакво наказание. Именно това е мотивът, който Управителният съвет на федерацията прие като смекчаващо вината обстоятелство и я наказа с минималната за подобно деяние санкция от две години", добави шефът на БФЛА.

назад ...

Самолечение на целулит с диети е опасно

Близо 80% от жените според  доц. Попова, шеф на Клиниката по метаболитни заболявания в ИСУЛ, се подлагат на самолечение при наличие на целулит с различни диети, научени от приятелка, изтеглена от интернет.

Те не търсят лекарска консултация, за да се прецени какъв е техният проблем, което е опасно.

Има ендокринни заболявания, които могат да доведат до оточност и напълняване и са свързани с щитовидната жлеза.

прочети повече ...

Мъжете не са пощадени от “дефекти” по кожата. Целулит при мъжете

За разлика от жените мъжете са изтеглили печеливша карта от природата - генетиката е заложила в тялото им да има повече мускулна тъкан и по-масивен скелет.

Съединителната тъкан е по-масивна, а подкожната мастна тъкан е само 15-20%, докато в женското тяло пък природата е заложила по-голямо количество мастна тъкан.

Там нормални са 25 до към 34% и може да има отложена мастна тъкан с 10% повече, отколкото при мъжете, без това да е повод за безпокойство.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии