Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

След 45-те някогашните мачовци се превръщат в чичковци

Според участниците в ежегодния конгрес по сексология, в последните години се наблюдава увеличаване на мъжете с тектостеронов дефицит. Ето защо те прогнозират, че през 2010 г. 2/3 от мъжете ще са с наднормено тегло заради нарастващия хормонален дисбаланс.

"Основна причина за мъжкия климакс е понижаването на тестостерона", каза по време на Международния конгрес по сексология и ансдрология проф. Клод Шулман, ръководител на клиниката по урология в Университетската болница в Брюксел.

Според него при мъжете над 40 години този хормон намалява с около 1% годишно. Това води до проблеми с ерекцията, спадане на либидото и желанието за секс.

Мъжкият климактериум далеч не е шега, а лошото настроение, безсънието, увисналото коремче и пониженото либидо са само част от неговите симптоми.

Всичко това връхлита след 45-те, когато някогашните мачовци се превръщат в чичковци.

"С времето мускулите се отпускат и физическата сила намалява. За сметка на това мастната тъкан се увеличава", обяснява проф. Шулман. Редица проучвания доказват, че тестостеронът в тялото на 80-годишните мъже е поне наполовина по-малко от този на 20-годишните.

За съжаление промяната се отразява не само на самочувствието и сексуалния живот, но и на цялостното здравословно състояние. Лекарите наблюдават пряка зависимост между понижаването на нивата на мъжкия хормон и затлъстяването, хипертонията и диабета.

Тези заболявания се обединяват под името метаболитен синдром. Те са и сред основните причини, които водят до повишаване на смъртността при мъжете.

След 45-те ниските нива на тестостерона водят до лошо настроение, безсъние, увиснало коремче и понижено либидо.

Враг номер едно за мачовците са сърдечносъдовите заболявания, а за тях сигнализират проблемите с ерекцията. Учените обаче спорят дали наличието на метаболитен синдром води до намаляване на нивата на тестостерона, или обратното.

назад ...

Самолечение на целулит с диети е опасно

Близо 80% от жените според  доц. Попова, шеф на Клиниката по метаболитни заболявания в ИСУЛ, се подлагат на самолечение при наличие на целулит с различни диети, научени от приятелка, изтеглена от интернет.

Те не търсят лекарска консултация, за да се прецени какъв е техният проблем, което е опасно.

Има ендокринни заболявания, които могат да доведат до оточност и напълняване и са свързани с щитовидната жлеза.

прочети повече ...

Мъжете не са пощадени от “дефекти” по кожата. Целулит при мъжете

За разлика от жените мъжете са изтеглили печеливша карта от природата - генетиката е заложила в тялото им да има повече мускулна тъкан и по-масивен скелет.

Съединителната тъкан е по-масивна, а подкожната мастна тъкан е само 15-20%, докато в женското тяло пък природата е заложила по-голямо количество мастна тъкан.

Там нормални са 25 до към 34% и може да има отложена мастна тъкан с 10% повече, отколкото при мъжете, без това да е повод за безпокойство.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии