Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

Спортът серщу свръхкилограмите

Според педиатър Елисавета Попниколова  свръхкилограмите са бичът на младото поколение. Доказано е, че броят на мастните клетки се увеличава до 3-ата година и зависят от количеството погълната храна.

И ако едно дете на 3 г., образно казано, има 1000 мастни клетки, то ги храни до живот.

Рисковете от свръхкилограми за децата са големи - затлъстяването води до диабет, обездвижване и високо кръвно в по-късна възраст. Най-страшен в началото на XXI век обаче е психологическият ефект в тийнейджърска възраст. Драстично се увеличи броят на анорексиите.

При децата борбата със затлъстяването е свързана със спорта – като плуването. ''Рисковете'' от басейна са мънички - най-често децата хващат стомашно-чревни инфекции от сладката вода. При момиченцата има риск да се разболеят и от хламиди. Инфекцията си личи по секрет върху бельото, а детето се оплаква от парене и болка при уриниране. Лекува се с антибиотик през устата.

А плуването е подходящо и за деца с увреждания. В случаите на акушерски парези, т.е. когато при раждането са наранени мускули и нерви, след 2-3 години упорито плуване нещата се оправят. Родените с диагноза церебрална парализа бебета също е добре да бъдат потапяни във водна среда.

За деца със синдрома на Даун плуването също е препоръчително. Стига да попаднат на добър и търпелив инструктор. Защото децата с умствени увреждания живеят в собствен свят и трудно се подчиняват, но и те са деца като всички останали и обичат игрите. Ако плуването им бъде поднесено от приятел, на когото имат доверие, то няма нищо по-хубаво от контакта с водата, който носи на тези деца положителни емоции и закалява телцата им.

назад ...

Самолечение на целулит с диети е опасно

Близо 80% от жените според  доц. Попова, шеф на Клиниката по метаболитни заболявания в ИСУЛ, се подлагат на самолечение при наличие на целулит с различни диети, научени от приятелка, изтеглена от интернет.

Те не търсят лекарска консултация, за да се прецени какъв е техният проблем, което е опасно.

Има ендокринни заболявания, които могат да доведат до оточност и напълняване и са свързани с щитовидната жлеза.

прочети повече ...

Мъжете не са пощадени от “дефекти” по кожата. Целулит при мъжете

За разлика от жените мъжете са изтеглили печеливша карта от природата - генетиката е заложила в тялото им да има повече мускулна тъкан и по-масивен скелет.

Съединителната тъкан е по-масивна, а подкожната мастна тъкан е само 15-20%, докато в женското тяло пък природата е заложила по-голямо количество мастна тъкан.

Там нормални са 25 до към 34% и може да има отложена мастна тъкан с 10% повече, отколкото при мъжете, без това да е повод за безпокойство.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии