Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

Приемането на храни по всяко време на деня е нездравословно

По улиците почти всеки трети човек яде и дъв­че - семки, бисквити, пасти, банички, мекици, сладки­ши, фъстъци, захаросани ядки, шоколади, сладоледи и какви ли не още лакомства.

Пият се сиропи, сокове, боза, бири, газирани напитки, кафета.

И интересното е това, че към тях се насочват не гладните, а ситите, и то след обилна сутрешна закуска и още по-обилен обяд. Лакомствата се поемат по всяко време на дено­нощието, без да се мисли за тяхната често висококалорична и хранителна стойност.

След като стомахът е приел редовната си храна -сутрешна закуска, обяд, вечеря, - той трябва да бъде оставен спокойно да се справи с поставената му задача - да преработи и усвои приетото. Нашата задача се е състояла само с доставянето и приемането на храна­та. Вече попаднала в стомаха, работата над нея се е прехвърлила върху самата природа - в развитието на храносмилателния процес ние нямаме участие и гри­жа, но трябва да имаме поне благоразумието да не му пречим и да не прекъсваме нормалния му ход. Пода­дем ли през това междинно време допълнителна хра­на, това означава, че възлагаме нова задача на стома­ха, ново отделяне на сокове, преди още той да е при­вършил възложената му преди това работа. Положе­нието става сложно, а нашият стомах обича простите задачи. Сложните натоварвания не са по силите му.
За да бъде запазен стомахът, той трябва да бъде щаден.

Приеме ли се една храна, трябва да се изчака до пълната й преработка, т. е. до момента, когато той вече ще бъде готов да приеме другата храна. Само тогава подадената нова храна ще бъде приета добре и за преработването й ще бъдат отделени достатъчно си­ли. Сигнал за това, че стомахът е готов за приемането на нова храна, е появяването на апетит, което обикновено става едва след няколко часа.

Хаотичното включване на междинни храни говори не само за лош навик, за проява на лакомия, но и за ниска култура при хигиената на хранене.

Здравето се извоюва с дисциплина, засягаща пряко и стомаха. Тръгне ли се по пътя на прищевките, умо­реният стомах отслабва, а с него отслабва и воля­та. Идва момент, когато този човек вече не може да спре и да се противопостави на изкушението, въпреки желанието си. Той посяга към всичко, без да се интере­сува от последствията. Самодисциплината е на твърде ниско ниво и той е безволев както в службата, така и в семейните си задължения.

Този начин на живот може да доведе не само до сериозни разстройства в храносмилателния апарат, до натрупване на килограми и разнообразни тежки последствия от затлъстяването, но и до цялостно раз­стройване и объркване на живота му.

назад ...

Самолечение на целулит с диети е опасно

Близо 80% от жените според  доц. Попова, шеф на Клиниката по метаболитни заболявания в ИСУЛ, се подлагат на самолечение при наличие на целулит с различни диети, научени от приятелка, изтеглена от интернет.

Те не търсят лекарска консултация, за да се прецени какъв е техният проблем, което е опасно.

Има ендокринни заболявания, които могат да доведат до оточност и напълняване и са свързани с щитовидната жлеза.

прочети повече ...

Мъжете не са пощадени от “дефекти” по кожата. Целулит при мъжете

За разлика от жените мъжете са изтеглили печеливша карта от природата - генетиката е заложила в тялото им да има повече мускулна тъкан и по-масивен скелет.

Съединителната тъкан е по-масивна, а подкожната мастна тъкан е само 15-20%, докато в женското тяло пък природата е заложила по-голямо количество мастна тъкан.

Там нормални са 25 до към 34% и може да има отложена мастна тъкан с 10% повече, отколкото при мъжете, без това да е повод за безпокойство.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии