Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

“Системата на Шелтън” за разделното хранене

Тази система по принцип не е научна и изглежда доста съмнителна и не е получила никъде по света официално признание. Но много от хората, спазващи тази диета, отбелязват постигането на положително резултати, т.е. намаляване на теглото си.

Защо? Отговорът е прост.

Всички те се отнасят към този психологически тип, който, за да постигне някаква цел, се нуждае от строги рамки и ясна система. А системата на Шелтън отговаря именно на подобни търсения.

За създател на теорията за разделното хранене се смята американският диетолог Хърбърт Шелтън. Според него, различните продукти (белтъчини, въглехидрати и мазнини) изискват за преработването си различни стомашни ферменти.

Ако никога не сте спазвали диети и не сте наблюдавали храната, която приемате, преминавайки на диетата на Шелтън, бързо ще започнете да отслабвате.

Не защото това е някаква уникална система. Просто човекът, който преди не е отделял внимание на своето хранене, сега е принуден за употребява повече плодове и зеленчуци, да намали количеството приемани мазнини и да избягва всякакви вредни за здравето продукти като колбаси и торти.

Постигнатият положителен ефект всъщност се дължи не на разделното хранене, а на подобрения състав на храната и намаляването на нейния обем.

Не трябва да се забравя още, че много продукти наистина се усвояват по-пълноценно от организма в съчетание с други - например зърнени продукти с мляко или с бобови култури.

Белтъчините на тези продукти взаимно се обогатяват. Не напразно в традициите на всеки народ присъстват такива ястия: пилаф (месо с ориз) в Средна Азия, ориз с бобови растения или с мляко в Индия, мляко с ориз у нас...

Никой от привържениците на тази известна диета, въпреки положителния й ефект, не се придържат към нея дълго време. Може би донякъде това се дължи на факта, че тя се понася психологически трудно, а в крайна сметка строгите рамки неизбежно водят човека до срив.

назад ...

Самолечение на целулит с диети е опасно

Близо 80% от жените според  доц. Попова, шеф на Клиниката по метаболитни заболявания в ИСУЛ, се подлагат на самолечение при наличие на целулит с различни диети, научени от приятелка, изтеглена от интернет.

Те не търсят лекарска консултация, за да се прецени какъв е техният проблем, което е опасно.

Има ендокринни заболявания, които могат да доведат до оточност и напълняване и са свързани с щитовидната жлеза.

прочети повече ...

Мъжете не са пощадени от “дефекти” по кожата. Целулит при мъжете

За разлика от жените мъжете са изтеглили печеливша карта от природата - генетиката е заложила в тялото им да има повече мускулна тъкан и по-масивен скелет.

Съединителната тъкан е по-масивна, а подкожната мастна тъкан е само 15-20%, докато в женското тяло пък природата е заложила по-голямо количество мастна тъкан.

Там нормални са 25 до към 34% и може да има отложена мастна тъкан с 10% повече, отколкото при мъжете, без това да е повод за безпокойство.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии