Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

Не диета, а Велики пости

Преосмисляйки преживяното, молейки и изповядвайки се по време на Великите пости, човек израства духовно и търси отговори на много неразрешими въпроси.

За едни постът е изпитание за тялото и волята, за други - просто начин за сваляне на няколко килограма. И все пак в какво точно се състои особеността на тези над 40 дни?

Погрешно е да се смята, че постенето е преди всичко отказ от месото, млякото, яйцата. Това не е диета, а въздържание от греха, злото, омразата, гнева, лъжата, укротяване на похотта, учи православната църква. Ограничаването на храната и на телестните страсти просто помага на човек да се концентрира върху процеса на очистване.

Не бива обаче да се разчита, че постенето ще ни избави от сериозните вътрешни конфликти. Праведният християнин трябва да посещава църковните служби през тези дни - по големите празници и в неделя. Без това постът няма да бъде пълен.

През понеделниците, средите и петъците се препоръчва сухата храна: сурови зеленчуци, плодове, ядки и други. През вторниците и неделите, както и на Благовещение и Цветница се разрешава храна, приготвена с растителна мазнина, риба и морски продукти.

За да решите струва ли си да постите (според канона) трябва:

- да се вслушате във вътрешния си глас - не бива да се пости по принуда,
- да се консултирате с лекар, който ще определи има ли противопоказания към постите,
- да се посъветвате с някакво духовно лице, което ще ви подскаже графика на постите с оглед на вашия начин на живот,
- да се откажете от вредните навици и секса - по време на постите трябва да се откажете от всичко, което ви носи телесно наслаждение,
- да съберете колкото се може повече информация за постите - трябва да сте наясно какво ви очаква през тези не малко дни.

Какво може да се яде? Плодове, зеленчуци, каши, постни супи, хляб, ядки, гъби, бобови култури, чай.

Какво не трябва да се яде? Месо, сланина, млечни продукти, шоколад. Не трябва да се злоупотребява със сладкото, соленото, пърженото, а също така с кафето.

назад ...

Самолечение на целулит с диети е опасно

Близо 80% от жените според  доц. Попова, шеф на Клиниката по метаболитни заболявания в ИСУЛ, се подлагат на самолечение при наличие на целулит с различни диети, научени от приятелка, изтеглена от интернет.

Те не търсят лекарска консултация, за да се прецени какъв е техният проблем, което е опасно.

Има ендокринни заболявания, които могат да доведат до оточност и напълняване и са свързани с щитовидната жлеза.

прочети повече ...

Мъжете не са пощадени от “дефекти” по кожата. Целулит при мъжете

За разлика от жените мъжете са изтеглили печеливша карта от природата - генетиката е заложила в тялото им да има повече мускулна тъкан и по-масивен скелет.

Съединителната тъкан е по-масивна, а подкожната мастна тъкан е само 15-20%, докато в женското тяло пък природата е заложила по-голямо количество мастна тъкан.

Там нормални са 25 до към 34% и може да има отложена мастна тъкан с 10% повече, отколкото при мъжете, без това да е повод за безпокойство.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии