Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

"За" разделното хранене (продължение)

Споровете за необходимостта от разделното хранене не затихват от момента на създаването на тази теория. Някои го смятат за едва ли не вълшебно средство срещу излишните килограми и панацея за много болести, а други са убедени, че тази диета не само не носи никаква полза, но и нанася вреда на здравето.

Например - за да се преработят белтъчините, организмът произвежда солна киселина, а за да се справи с въглехидратите – алкални ферменти. Ако белтъчините и въглехидратите попаднат в стомаха едновременно, те просто си пречат взаимно на процеса на усвояване, предизвикват ферментация в червата и претоварват храносмилателната система.

Според Шелтън, най-голямата вреда се състои в това, че подобно смесено хранене нарушава работата на задстомашната жлеза, която при едновременното постъпване на белтъчини и въглехидрати, изхвърля в кръвта твърде голямо количество инсулин.

Привържениците на разделното хранене са убедени, че при правилното комбиниране на продуктите, работата на задстомашната жлеза се нормализира, а обмяната на веществата се подобрява и това способства за отслабването без никакви усилия.

Ако сте решили да пробвате тази диета, трябва да усвоите някои правила:

- Продуктите, съдържащи скорбяла (картофи, макарони, хляб, грах) трябва да се употребяват отделно от продуктите, съдържащи белтъчини (месо риба, яйца, ядки, кашкавал). Интервалът между приемането на тези продукти трябва да бъде не по-малко от 2 часа.
- Продуктите, съдържащи скорбяла могат да се комбинират с мазнините (сметана, масло, сланина) т.е. ако се вярва на Шелтън комбинацията картофи със сланина е напълно допустима, но класическото ястие макарони или спагети с кайма – не.

Съществува група неутрални продукти като пресните зеленчуци ( без картофите) и плодовете (без бананите), които могат да се приемат както с белтъчините, така и с въглехидратите.

назад ...

Самолечение на целулит с диети е опасно

Близо 80% от жените според  доц. Попова, шеф на Клиниката по метаболитни заболявания в ИСУЛ, се подлагат на самолечение при наличие на целулит с различни диети, научени от приятелка, изтеглена от интернет.

Те не търсят лекарска консултация, за да се прецени какъв е техният проблем, което е опасно.

Има ендокринни заболявания, които могат да доведат до оточност и напълняване и са свързани с щитовидната жлеза.

прочети повече ...

Мъжете не са пощадени от “дефекти” по кожата. Целулит при мъжете

За разлика от жените мъжете са изтеглили печеливша карта от природата - генетиката е заложила в тялото им да има повече мускулна тъкан и по-масивен скелет.

Съединителната тъкан е по-масивна, а подкожната мастна тъкан е само 15-20%, докато в женското тяло пък природата е заложила по-голямо количество мастна тъкан.

Там нормални са 25 до към 34% и може да има отложена мастна тъкан с 10% повече, отколкото при мъжете, без това да е повод за безпокойство.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии