Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

Какво смятат лекарите за постите

Въпреки че всяка година се изписва и изговаря много за постенето преди Великден, мнозина не са наясно защо и как трябва да се прави това,още повече, че и лекарите имат малко по-различно мнение.

Повечето специалисти смятат, че полезни могат да бъдат т.нар. непълни пости, т.е. тези, които изключват месото, но позволяват употребата на млечни продукти и яйца, от които организмът си набавя необходимите аминокиселини и по този начин се избягват негативните последствия за здравето.

1. Постите могат да ни избавят от вредни навици

Постенето способства за прочистването на организма от шлаката и токсините и всички системи си почиват от утежненото храносмилане. Поради това през първите дни може да възникне усещането за отпадналост, гадене и дори виене на свят.

За да се помогне на организма да изведе по-бързо шлаката, специалистите съветват всеки ден да се взима горещ душ, веднъж в седмицата да се прави парна баня и да се пият повече плодови и зеленчукови сокове.

В следствие на прочистването се подобрява общото здравословно състояние на човека. След постите човек може по-лесно да се избави и от вредните навици - пушене, алкохол.

Храненето трябва да става на два пъти. Не е желателно в храната да се добавят сол и други подправки, тъй като те засилват апетита. С други думи постната храна не трябва да бъде много вкусна. Газираните напитки също са абсолютно забранени, защото те раздразват лигавицата на стомаха и увеличават апетита.

Особено полезно за човека, успял да издържи целите пости, е след това един ден в седмицата той да си прави разтоварващ ден.

2. Постите могат да ни "ударят" в сърцето

Според много диетолози постенето е отживелица и не отговаря на представите за пълноценното хранене, тъй като не осигурява на организма необходимите вещества. Човек рискува да получи разстройства в обмяната на веществата, белтъчна дистрофия, дисбактериоза, полова слабост, да задълбочи атеросклерозата, а следователно да навреди на сърцето си, предупреждават те.

Други обаче смятат, че ограничаването на месото и мазнините - основните източници на холестерол (главния виновник за атеросклерозата), способстват за здравето на организма. Ако холестеролът се ограничи твърде много, организмът започва да го синтезира сам, при това в агресивна форма.

Ето защо постите са подходящи само за напълно здравите хора и са противопоказни за възрастните, бременните жени, кърмещите майки и децата.
Втората опасност от поста се крие в това, че пресните зеленчуци, които се предлагат през този период, по правило съдържат доста нитрати. За съжаление в желанието си да разтоварят организма си, хората го натравят.

След Великите пости не трябва да преминавате веднага на месо или друг вид тежка храна - това ще бъде твърде силно натоварване за организма.

назад ...

Самолечение на целулит с диети е опасно

Близо 80% от жените според  доц. Попова, шеф на Клиниката по метаболитни заболявания в ИСУЛ, се подлагат на самолечение при наличие на целулит с различни диети, научени от приятелка, изтеглена от интернет.

Те не търсят лекарска консултация, за да се прецени какъв е техният проблем, което е опасно.

Има ендокринни заболявания, които могат да доведат до оточност и напълняване и са свързани с щитовидната жлеза.

прочети повече ...

Мъжете не са пощадени от “дефекти” по кожата. Целулит при мъжете

За разлика от жените мъжете са изтеглили печеливша карта от природата - генетиката е заложила в тялото им да има повече мускулна тъкан и по-масивен скелет.

Съединителната тъкан е по-масивна, а подкожната мастна тъкан е само 15-20%, докато в женското тяло пък природата е заложила по-голямо количество мастна тъкан.

Там нормални са 25 до към 34% и може да има отложена мастна тъкан с 10% повече, отколкото при мъжете, без това да е повод за безпокойство.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии