Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

Енергоразход и енергийна стойност на храната

Разходът на енергия за жизнените процеси и мускулната дейност е основен критерий за определяне потребностите на човешкия организъм от нутриенти (белтъчини, мазнини, въглехидрати, минерали, витамини) за едно денонощие.

Изразходваната от организма енергия се покрива със съответстваща по количество и качество храна.

Чрез измерване с една и съща мерна единица величината на изразходваната енергия и количеството на приетата за нейното покритие храна се определя енергийният баланс на организма. Оползотворяването на хранителните вещества за нуждите на организма и задоволяването на неговите потребности от градивни и енергийни съединения представляват сложен комплекс от биохимични процеси, които се извършват при обмяната на веществата.

При тази обмяна се освобождава химична енергия като 50% от нея се акумулира в макроенергийни съединения и образува т.н. "енергиен фонд" на организма. Почти половината от цялата химична енергия, освободена при обменните процеси, преминава в топлина, която се губи. Измерването на изразходваната от организма енергия и енергетична стойност на храната се извършва в мерните единици джаули или калории.

Коефицентите на тези единици са: 1 грам белтъчини=17 KJ (4 KCal); 1 грам мазнини=38 KJ (9 KCal); 1 грам въглехидрати=17 KJ (4 KCal), като 1 KCal=4,1864 KJ. Когато калорийното съдържание на приетата храна е по-малко от освободената енергия, енергийният баланс е негативен, т.е. използват се ендогенните запаси. Гликогенът, телесните белтъци и мазнини се катаболизират и човек отслабва (намалява теглото си).

Ако калорийната стойност на приетата храна надхвърля енергийните загуби от топлина и работа, и храната е добре смляна и резорбирана - балансът е положителен, т.е. енергията се складира и човек увеличава своето тегло. Положителният енергиен баланс е рисков фактор за развитие на атеросклероза, хипертония, сърдечен инфаркт, захарен диабет, подагра и други ззаболявания.
Върху основната обмяна на хранителни вещества в организма оказват влияние централната нервна система, ендокринната система, възрастта на индивида и неговия пол, стресовите състояния, различните видове заболявания.

Влияние върху енергоразхода може да бъде регулирано от човека и то се обуславя от интензивността на извършената мускулна работа и варира за 1 час на килограм телесна маса от 6,276 до 41,840 килоджаула (или от 1,5 до 10 килокалории, а понякога и повече - при активно спортуване или тежка физическа работа). При определяне на физиологичните потребности на човешкия организъм от хранителни вещества и енергия за различните възрастови и професионални групи се прилагат различни физиологични норми за хранене. Тези норми се диференцират по показателите възраст, пол, телесна маса, интензивност на физическия труд и др.

назад ...

Самолечение на целулит с диети е опасно

Близо 80% от жените според  доц. Попова, шеф на Клиниката по метаболитни заболявания в ИСУЛ, се подлагат на самолечение при наличие на целулит с различни диети, научени от приятелка, изтеглена от интернет.

Те не търсят лекарска консултация, за да се прецени какъв е техният проблем, което е опасно.

Има ендокринни заболявания, които могат да доведат до оточност и напълняване и са свързани с щитовидната жлеза.

прочети повече ...

Мъжете не са пощадени от “дефекти” по кожата. Целулит при мъжете

За разлика от жените мъжете са изтеглили печеливша карта от природата - генетиката е заложила в тялото им да има повече мускулна тъкан и по-масивен скелет.

Съединителната тъкан е по-масивна, а подкожната мастна тъкан е само 15-20%, докато в женското тяло пък природата е заложила по-голямо количество мастна тъкан.

Там нормални са 25 до към 34% и може да има отложена мастна тъкан с 10% повече, отколкото при мъжете, без това да е повод за безпокойство.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии