Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

Гладуването и нискокалоричните диети не сe препоръчват в периода на менопаузата

С напредването на възрастта при почти всички хора се натрупват поне няколко излишни килограма. При повечето наддаването в напреднала възраст е заложено генетично. Основна причина за това са хормоналните промени, извършващи се в организма, особено при жените на възраст 40-45 години.

Затова и в тази възраст по-често се появява проблемът с наднорменото тегло. Последните научни изследвания сочат, че една от причините за увеличаването на теглото е промяна във вкусовите рецептори.

Тези изменения предизвикват по-силно, а понякога дори непреодолимо влечение към сладките храни. Списанието Woman’s Day цитира изследване, показващо, че след настъпване на климакса 45% от жените съзнателно консумират повече сладки и захарни изделия, отколкото преди. Само 15-20% от жените продължават да се ограничават и да спазват предишния си хранителен режим. Периодът на климакс се характеризира с намаляване на способността на организма за производството на хормони.

Настъпват промени във фигурата – мазнините се наслагват в областта на бедрата, корема, в долната част на лицето. Хормоналните изменения влияят активно на преразпределението и увеличаването на подкожните мазнини.

Това нарастване е необходимо на организма, тъй като при намаляване на производството на половите хормони (естроген) тази функция се извършва от мастната тъкан – процес, който е от особена важност.

назад ...

Самолечение на целулит с диети е опасно

Близо 80% от жените според  доц. Попова, шеф на Клиниката по метаболитни заболявания в ИСУЛ, се подлагат на самолечение при наличие на целулит с различни диети, научени от приятелка, изтеглена от интернет.

Те не търсят лекарска консултация, за да се прецени какъв е техният проблем, което е опасно.

Има ендокринни заболявания, които могат да доведат до оточност и напълняване и са свързани с щитовидната жлеза.

прочети повече ...

Мъжете не са пощадени от “дефекти” по кожата. Целулит при мъжете

За разлика от жените мъжете са изтеглили печеливша карта от природата - генетиката е заложила в тялото им да има повече мускулна тъкан и по-масивен скелет.

Съединителната тъкан е по-масивна, а подкожната мастна тъкан е само 15-20%, докато в женското тяло пък природата е заложила по-голямо количество мастна тъкан.

Там нормални са 25 до към 34% и може да има отложена мастна тъкан с 10% повече, отколкото при мъжете, без това да е повод за безпокойство.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии