Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

Подходяща диета за лечението на бъбречните камъни - част трета

Подходящи са следните храни: отвара от липов цвят, мента или лайка; бял хляб; краве масло; сметана; яйчен белтък; месо и риба във всякакъв вид; тестени произведения; тиква, пъпеши, дини, краставици; ягоди; ябълки; слаби месни рибни бульони и сосове, а също и фъстъци, лешници и орехи.

Не се разрешават храни като мляко, млечни произведения, яйчен белтък; зеленчукови плодове, зелени листни зеленчуци (богати на калций), картофи, моркови (богати на алкали).

Общи диетични наставления, валидни при всички видове пясък и камъни в бъбреците

- Максимално ограничаване на солта, която задържа течностите в организма и катализира кристализацията на съединенията, разтворени в тях.

- Увеличаване поемането на течности: вода (минерална, дестилирана или преварена), сокове и специализирани билкови чайове.

- Бирата, газираните напитки и сиропите, освен че не са ефективни в същата степен, притежават допълнителни вредни въздействия, които ги правят неподходящи за природолечебно приложение.

- Пълното или частично въздържание от храна може също да допринесе много за отстраняването на образувани и предотвратяването на нови камъни. То трябва да се провежда задължително под медицински контрол, тъй като реакцията на отделните индивиди при този вид лечение е твърде различна и зависи както от състава и големината на камъчетата, така и от придружаващите бъбречни и извън бъбречни заболявания, от строго специфичната индивидуална реактивност.

Докато повечето видове пясъци и някои лесно разтворими камъни (предимно уратни) могат лесно да бъдат изхвърлени и разтворени по този начин, наличието на масивни камъни може да предизвика кризи с особена сила в хода на тяхното придвижване към чашката на бъбрека и към уретерите.

назад ...

Самолечение на целулит с диети е опасно

Близо 80% от жените според  доц. Попова, шеф на Клиниката по метаболитни заболявания в ИСУЛ, се подлагат на самолечение при наличие на целулит с различни диети, научени от приятелка, изтеглена от интернет.

Те не търсят лекарска консултация, за да се прецени какъв е техният проблем, което е опасно.

Има ендокринни заболявания, които могат да доведат до оточност и напълняване и са свързани с щитовидната жлеза.

прочети повече ...

Мъжете не са пощадени от “дефекти” по кожата. Целулит при мъжете

За разлика от жените мъжете са изтеглили печеливша карта от природата - генетиката е заложила в тялото им да има повече мускулна тъкан и по-масивен скелет.

Съединителната тъкан е по-масивна, а подкожната мастна тъкан е само 15-20%, докато в женското тяло пък природата е заложила по-голямо количество мастна тъкан.

Там нормални са 25 до към 34% и може да има отложена мастна тъкан с 10% повече, отколкото при мъжете, без това да е повод за безпокойство.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии