Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

Ниско ниво на холестерола с промяната на хранителните навици и начина на живот

Коронарно-артериалната болест може да бъде овла­дяна без да се прибягва до медикаменти или хирургична намеса. Дори само промяната на хранителните навици и начина на живот може да намали нивата на холестерола, да възвърне еластичността на артериите и да изчисти атеросклерозните плаки, които са причина за появата на съсиреци в кръвта.

Смята се, че Средиземноморската диета намалява рис­ка от коронарна болест поради това, че включва маслино­во масло, витамани-антиоксиданти, чесън, мазна риба и червено вино, а също така е богата на целулоза.

МАСЛИНОВО МАСЛО (ЗЕХТИН)
Маслиновото масло (както и синапеното) съдържа ви­тамин Е и е богато на мононенаситена мазнина, наречена олеинова киселина. Чрез преработването й в организма се намалява нивото на вредния НСЛ-холестерол, без да се засяга полезният ВСЛ-холестерол. В резултат на това тези, които редовно използват зехтин или синапено масло (като например родените в средиземноморския регион или техните потомци), рядко страдат от коронарна болест.

АНТИОКСИДАНТИ
НСЛ-холестеролът, окислен под въздействието на сво­бодните радикали, по-лесно може да проникне в артери­алните стени и да ги втвърди. Като не позволяват на холестерола да се окисли, антиоксидантите могат да ни пред­пазят от коронарна болест.
Проучвания, направени сред 6000 мъже на средна възраст, показват, че рискът от появяване на болка в гръд­ния кош, причинена от ангина пекторис, е три пъти по-малък при тези, които имат високо съдържание на витамини Е, С и бетакаротини в кръвта. Мъжете, които са застраше­ни от коронарна болест и допълнително са взимали вита­мин Е, са подобрили състоянието си с 12%. Ако приемът на витамин Е е продължил повече от 2 години, рискът от коронарна болест прогресивно е намалял с 25%.

Десетгодишно изследване в Калифорния показва, че ако се приемат достатъчно големи количества витамин С (включително и под формата на таблетки), рискът от сър­дечни заболявания при мъжете намалява с 40%, а смърт­ните случаи от коронарна болест са с 35% по-малко.

ЧЕСЪН
При пациенти, поемащи 800 мг чесън на прах дневно, холестеролът в кръвния серум е спаднал средно с 12% след 4-месечна терапия, а триглицеридите (друга фор­ма на мастни киселини в кръвта) са намалели с около 16%.

Изследванията показват, че активната съставка алицин в чесъна не позволява на клетките да поемат холесте­рол и намалява производството му в черния дроб. Серните компоненти, получаващи се при разпадането на алицина, също имат благотворно въздействие. Те се свързват в дълги вериги мастни киселини, които изпълняват ролята на антиоксиданти. Този механизъм има особено значение при профилактиката на коронарната болест.

Чесъновата терапия намалява с 8% систоличното кръвно налягане и с 12% диастоличното в рамките на три месеца. Това вероятно се дължи на разши­ряването на кръвоносните съдове и на благотворния ефект на чесъна върху механизма на преминаването на йоните на натрия и калия през клетъчната мембрана.

назад ...

Самолечение на целулит с диети е опасно

Близо 80% от жените според  доц. Попова, шеф на Клиниката по метаболитни заболявания в ИСУЛ, се подлагат на самолечение при наличие на целулит с различни диети, научени от приятелка, изтеглена от интернет.

Те не търсят лекарска консултация, за да се прецени какъв е техният проблем, което е опасно.

Има ендокринни заболявания, които могат да доведат до оточност и напълняване и са свързани с щитовидната жлеза.

прочети повече ...

Мъжете не са пощадени от “дефекти” по кожата. Целулит при мъжете

За разлика от жените мъжете са изтеглили печеливша карта от природата - генетиката е заложила в тялото им да има повече мускулна тъкан и по-масивен скелет.

Съединителната тъкан е по-масивна, а подкожната мастна тъкан е само 15-20%, докато в женското тяло пък природата е заложила по-голямо количество мастна тъкан.

Там нормални са 25 до към 34% и може да има отложена мастна тъкан с 10% повече, отколкото при мъжете, без това да е повод за безпокойство.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии