Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

Инсулиновите помпи в терапията на диабета - част първа

Захарният диабет е хронично метаболитно заболяване, добре познато на медицината и на обществото.

Високата кръвна захар, лошият метаболитен контрол обуславят редица усложнения както с остър, така и с хроничен характер.

Основен момент в терапията на първи тип диабет – инсулинозависим,  е въвеждането на хормона в организма с цел оптимизиране нивото на глюкозата в кръвта. Както наднормените, така и прекалено ниските стойности на последната имат  неблагоприятни последици.

Инсулинотерапията продължава доживот, съобразена е с индивидуалните особености на пациента и зависи от неговия двигателен и хранителен режим. Съвременната медицина дава възможност за въвеждане на инсулина чрез спринцовки или писалки. Голяма част от боледувашите съумяват да поддържат оптимално ниво на кръвната захар по този начин. За ред други пациенти обаче, по една или друга причина това е не толкова лесно постижимо.

Инсулинотерапията днес може да бъде прилагана чрез още един способ, улесняващ в изключителна степен пациентите, а именно чрез т.нар. инсулинови помпи. Те дават възможност за непрекъсната инфузия на хормона, постигайки по този начин най-добри метаболитни показатели.

Инсулиновите помпи работят с бързодействащ инсулин, подаван през малък катетър в подкожието. Чрез тях се осигурява базално ниво, постоянно за цялото денонощие, както и болусни дози при въглехидратен прием. Апаратът дава възможност за корекция на високо ниво на глюкозата чрез допълнителни дози.

назад ...

Самолечение на целулит с диети е опасно

Близо 80% от жените според  доц. Попова, шеф на Клиниката по метаболитни заболявания в ИСУЛ, се подлагат на самолечение при наличие на целулит с различни диети, научени от приятелка, изтеглена от интернет.

Те не търсят лекарска консултация, за да се прецени какъв е техният проблем, което е опасно.

Има ендокринни заболявания, които могат да доведат до оточност и напълняване и са свързани с щитовидната жлеза.

прочети повече ...

Мъжете не са пощадени от “дефекти” по кожата. Целулит при мъжете

За разлика от жените мъжете са изтеглили печеливша карта от природата - генетиката е заложила в тялото им да има повече мускулна тъкан и по-масивен скелет.

Съединителната тъкан е по-масивна, а подкожната мастна тъкан е само 15-20%, докато в женското тяло пък природата е заложила по-голямо количество мастна тъкан.

Там нормални са 25 до към 34% и може да има отложена мастна тъкан с 10% повече, отколкото при мъжете, без това да е повод за безпокойство.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии