Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

Инсулиновите помпи в терапията на диабета - част втора

Програмирането на помпата за базалното ниво на инсулина става след определяне на индивидуалния глюкозен профил.

Изчисляват се дневните нужди от инсулина, определят се единиците за базално ниво и необходимите болусни дози, както и разпределението на единиците инсулин в денонощието.

Веднъж конкретизирани, стойностите на инсулиновата инфузия могат да бъдат променяни в зависимост от ежедневните изисквания или в по-дълготраен аспект. Промени могат да се очакват при еволюция на диабета, по време на растежа в пубертета, при промяна в телесната маса,  при лечение с медикаменти, променящи чувствителността към инсулина, във връзка с хранителния режим и двигателната активност.

Временни промени в базалното ниво на инсулина са наложителни при период на дълго обездвижване, например при пътуване, по време на случайно, а не редовно физическо натоварване – съответно нуждите от инсулин се увеличават и намаляват.  Повишават се и по време на заболяване или някаква форма на стрес, поради поява на резистентност към хормона, а също и по време на мензис.

Инсулинът може да бъде въвеждан под формата на болус дози. Стандартната такава, индуцираща пик в нивото на хормона в кръвта във връзка с покачване на глюкозата след хранене, се прилага при консумация на въглехидратна, бедна на протеини и мазнини храна.  Удължена болус доза се използва при прием на богата на белтъци и мазнини храна, която ще доведо до дълготрайно повишение на нивото на кръвната захар.

Комбинация от двете намира приложение при храна с високо съдържание на въглехидрати и мазнини като пица, паста, сосове, сладкиши. Някои храни с висок гликемичен индекс водят до извънреден пик на кръвната захар след консумация.

В такива ситуации може да се прилага свръхвисока болус доза, която да купира повишението, като към този инсулинов "бум" се прибавя и количеството, отредено за базалното ниво непосредствено след храненето. След преодоляване на пика, подаваното базално ниво се нормализира. Времето за приложение на болус дозите се определя от самия пациент.

назад ...

Самолечение на целулит с диети е опасно

Близо 80% от жените според  доц. Попова, шеф на Клиниката по метаболитни заболявания в ИСУЛ, се подлагат на самолечение при наличие на целулит с различни диети, научени от приятелка, изтеглена от интернет.

Те не търсят лекарска консултация, за да се прецени какъв е техният проблем, което е опасно.

Има ендокринни заболявания, които могат да доведат до оточност и напълняване и са свързани с щитовидната жлеза.

прочети повече ...

Мъжете не са пощадени от “дефекти” по кожата. Целулит при мъжете

За разлика от жените мъжете са изтеглили печеливша карта от природата - генетиката е заложила в тялото им да има повече мускулна тъкан и по-масивен скелет.

Съединителната тъкан е по-масивна, а подкожната мастна тъкан е само 15-20%, докато в женското тяло пък природата е заложила по-голямо количество мастна тъкан.

Там нормални са 25 до към 34% и може да има отложена мастна тъкан с 10% повече, отколкото при мъжете, без това да е повод за безпокойство.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии