Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

Инсулиновите помпи в терапията на диабета - част трета

Самият апарат е с малки размери и дава възможност за носене на колана, в джоба, или дори да се прикерпи към бельото.  Инсулинът се подава през канюла, поставена в подкожието, най-често в областта на корема. Помпата се носи през целия ден. Спира се при къпане, плуване, по-рядко при други случаи.

Преди това обаче, е наложителна проверка на нивото на кръвната захар и приложение на болус доза инсулин, за компенсиране на липсващото подаване впоследствие.

Какви са предимствата на инсулиновата помпа?

Тя дава възможност за избягване на ежедневното бодене  при използването на спринцовки и писалки. Въвежда се по-точно количество инсулин с по-добър метаболитен контрол, избягване големите вариации в нивото на глюкозата и поддържане в норма стойностите на гликирания хемоглобин.

Помпата подобрява качеството на живота, тъй като дава известна свобода на пациетна по отношение хранене и физическа активност. Свежда се до минимум опасността от рисково понижение нивото на кръвната захар, а също се избягва приложението на инсулин с дълготрайно и междинно действие.

Какви са недостатъците?

Апаратите са много удобни, но и много скъпи. За употребата им е необходимо достатъчно време за обучение. При изтощаване на батерията, при изчерпване на инсулина от пълнителя, при излизане на канюлата от мястото и или поради друга причина, е възможно подаването на хормона да бъде преустановено за дълъг период от време, с опасност от настъпването на кетоацидоза.

Това налага повишена отговорност от страна на пациента за постоянна проверка състоянието на апарата. Наложителен е и редовен контрол на кръвната захар с цел проверка функционирането на помпата.

Неизправността на последната изисква поддържане на кръвната захар чрез спринцовки или писалки. Поставя се въпроса и за неудобството от непрекъснатото носене на апарата и преодоляване на психологическата бариера околните да узнават за заболяването.

назад ...

Самолечение на целулит с диети е опасно

Близо 80% от жените според  доц. Попова, шеф на Клиниката по метаболитни заболявания в ИСУЛ, се подлагат на самолечение при наличие на целулит с различни диети, научени от приятелка, изтеглена от интернет.

Те не търсят лекарска консултация, за да се прецени какъв е техният проблем, което е опасно.

Има ендокринни заболявания, които могат да доведат до оточност и напълняване и са свързани с щитовидната жлеза.

прочети повече ...

Мъжете не са пощадени от “дефекти” по кожата. Целулит при мъжете

За разлика от жените мъжете са изтеглили печеливша карта от природата - генетиката е заложила в тялото им да има повече мускулна тъкан и по-масивен скелет.

Съединителната тъкан е по-масивна, а подкожната мастна тъкан е само 15-20%, докато в женското тяло пък природата е заложила по-голямо количество мастна тъкан.

Там нормални са 25 до към 34% и може да има отложена мастна тъкан с 10% повече, отколкото при мъжете, без това да е повод за безпокойство.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии