Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

Диетата на предците ни - решение за диабетиците

През еволюцията на човечеството, продължила повече от 2,5 милиона години, още преди развитието на земеделието, предците ни са се хранели с плодове, зеленчуци, ядки, крехко месо и риба.

Те не са консумирали зърнени храни, млечни продукти, рафинирана захар. Учени от Lund University в Швеция са сравнили 2 групи доброволци с диабет втори тип.

Освен нарушения глюкозен толеранс, те са страдали и от сърдечни заболявания. За период от три месеца 14 от пациентите са подложени на палелолитична диета, а 15- на средиземноморска. Последната включва пълнозърнести продукти, млечни произведения, рафинирани мазнини, плодове и зеленчуци, сол.

Също в менюто присъстват хляб, риба, зехтин, червено вино. Резултатите показват, че палеолитичната диета се е отразила много по-добре на пациентите по отношение усвояването на въглехидратите. Не само кръвната захар е била понижена след 3 месеца, но и отговора на организма към консумация на въглехидрати е бил добър. Такова подобрение не е наблюдавано у пациентите, спазвали средиземноморска диета. Важно е, че първата група не са променили теглото си.

Т.е. резултатите не се дължат на отслабване, а на променения начин на хранене. Учените правят извода, че не калорийния прием е важен, а по-скоро избягването на някои храни от втората диета би помогнало за контрол на диабета.

Диабет втори тип е метаболитно заболяване у пациенти над 40 годишна възраст, свързано със затлъстяване и патология на сърдечно съдовата система. Началните мерки за контролирането му са отслабване чрез хранителен режим и добра физическа активност.

Както става ясно, за да очакваме ефект, важно е да консумираме някои и избягваме други храни, а не толкова да намаляваме драстично калорийния прием.

назад ...

Самолечение на целулит с диети е опасно

Близо 80% от жените според  доц. Попова, шеф на Клиниката по метаболитни заболявания в ИСУЛ, се подлагат на самолечение при наличие на целулит с различни диети, научени от приятелка, изтеглена от интернет.

Те не търсят лекарска консултация, за да се прецени какъв е техният проблем, което е опасно.

Има ендокринни заболявания, които могат да доведат до оточност и напълняване и са свързани с щитовидната жлеза.

прочети повече ...

Мъжете не са пощадени от “дефекти” по кожата. Целулит при мъжете

За разлика от жените мъжете са изтеглили печеливша карта от природата - генетиката е заложила в тялото им да има повече мускулна тъкан и по-масивен скелет.

Съединителната тъкан е по-масивна, а подкожната мастна тъкан е само 15-20%, докато в женското тяло пък природата е заложила по-голямо количество мастна тъкан.

Там нормални са 25 до към 34% и може да има отложена мастна тъкан с 10% повече, отколкото при мъжете, без това да е повод за безпокойство.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии