Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

Теглото - най-важната детерминанта за здравето при децата

Прeз последното десетилетие храненето и диететиката станаха едни от най-широко дискутираните теми.

Специалистите и журналистите пропагандират принципите на здравословното хранене и значително повишават културата в областта на здравословното хранене.

За съжаление, това е само на ниво специалисти и журналисти. Обучението, по отношение на правилното хранене,  в училището и детските градини е на много ниско ниво. Образователната система е длъжник на проблемите на храненето. Храненето е един от най-мощните екзогенни фактори.

Считамe, че в детските заведения храненето е здравословно и балансирано. Диетичният план се изготвя под контрола на лекари на Министерството на здравеопазването.

Истинският проблем настъпва при постъпване на децата в училище. Там, вече  няма контрол над хранителният режим и улицата започва да храни българските ученици. Забелязват се огромни промени в хранителните навици и в поведението на подрастващите и това сякаш не са същите деца.

Наблюдават се и огромни грешки в храненето дори в семейната среда. Когато държавата е абдикирала ролята на родителите за създаване на здравословни хранителни навици у подрастващите е най-важна.

Добре е сутрин майката да приготви на детето си топла закуска, да му сложи една ябълка или няколко моркова в чантата.

Задължение на родителите е да го възпитават по отношение на здравословното хранене. Те трябва да се интересуват и да контролират какво е яло детето им през деня, за да може с вечерята да се наваксат потребните хранителни продукти, които не са приети.

назад ...

Самолечение на целулит с диети е опасно

Близо 80% от жените според  доц. Попова, шеф на Клиниката по метаболитни заболявания в ИСУЛ, се подлагат на самолечение при наличие на целулит с различни диети, научени от приятелка, изтеглена от интернет.

Те не търсят лекарска консултация, за да се прецени какъв е техният проблем, което е опасно.

Има ендокринни заболявания, които могат да доведат до оточност и напълняване и са свързани с щитовидната жлеза.

прочети повече ...

Мъжете не са пощадени от “дефекти” по кожата. Целулит при мъжете

За разлика от жените мъжете са изтеглили печеливша карта от природата - генетиката е заложила в тялото им да има повече мускулна тъкан и по-масивен скелет.

Съединителната тъкан е по-масивна, а подкожната мастна тъкан е само 15-20%, докато в женското тяло пък природата е заложила по-голямо количество мастна тъкан.

Там нормални са 25 до към 34% и може да има отложена мастна тъкан с 10% повече, отколкото при мъжете, без това да е повод за безпокойство.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии