Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

Теглото - най-важната детерминанта за здравето при децата (продължение)

Родителите чакат държавата да се грижи за храненето на децата, но държавата е бедна и не отделя достатъчно средства за създаване на програми за здравословно хранене.

На лице са и много фактори, които изопачават хубавите социални програми, каквато беше програмата „чаша топло мляко“.

В същото време, училищните бюфети са пълни с над 18 вида снаксове и чипсове, десетки видове подсладени напитки, в които плодовата компонента е нулева. Децата ядат еднотипна храна: пици и дюнери, които са вкусни, но са с ниско съдържание на пълноценни хранителни вещества и много мазнини.

Основен проблем е и липсата на добра двигателна активност при подрастващите. Децата не спортуват активно и в резултат на това затлъстяват. През денонощието, децата се движат само 4 часа, а през останалото време спят, играят на компютърни игри, гледат телевизия. Всички специалисти алармират, че обездвижването се отразява не само върху теглото, но и върху здравословното състояние на вътрешните органи.

Известно е, че оставим ли крайниците без необходимото натоварване, се появяват проблеми  с  всички органи и системи, защото те получават импулси за добра функция именно от движението на мускулите.

Съчетанието на неблагоприятни фактори естествено рефлектира върху най-важната  детерминанта за здравето на децата - теглото. При наличието на затлъстяване проблемите са големи и могат да бъдат решени само с комплексното участие на семейство, общество и държава. Трябва да има спонсориране на здравословното хранене на децата в учебните заведения.

Създадени са наредби, но трябва да има добър контрол върху изпълнението на клаузите. Трябва да се забрани  присъствието на нездравословни или непълноценни храни по щандовете на училищните бюфети. Трябва да се продават повече сезонни плодове, пълнозърнести и витаминозни храни.

назад ...

Самолечение на целулит с диети е опасно

Близо 80% от жените според  доц. Попова, шеф на Клиниката по метаболитни заболявания в ИСУЛ, се подлагат на самолечение при наличие на целулит с различни диети, научени от приятелка, изтеглена от интернет.

Те не търсят лекарска консултация, за да се прецени какъв е техният проблем, което е опасно.

Има ендокринни заболявания, които могат да доведат до оточност и напълняване и са свързани с щитовидната жлеза.

прочети повече ...

Мъжете не са пощадени от “дефекти” по кожата. Целулит при мъжете

За разлика от жените мъжете са изтеглили печеливша карта от природата - генетиката е заложила в тялото им да има повече мускулна тъкан и по-масивен скелет.

Съединителната тъкан е по-масивна, а подкожната мастна тъкан е само 15-20%, докато в женското тяло пък природата е заложила по-голямо количество мастна тъкан.

Там нормални са 25 до към 34% и може да има отложена мастна тъкан с 10% повече, отколкото при мъжете, без това да е повод за безпокойство.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии