Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

Упражненията подобряват мозъчните функции

Упражненията подобряват умствените способности като спомагат за изграждането на нови мозъчни клетки в участъци от мозъка, свързани с паметта и нейната загуба.

При опити с лабораторни животни учените наблюдавали изграждането на нови клетки в област на мозъка, известна като гирус - част от хипокампуса, за която се знае, че е свързана със започващото около 30-годишна възраст при хората отслабване на мозъчните функции.

Изследователите използвали ядрено-магнитен резонанс, за да документират процеса при гризачите, след което използвали метода, за да изследват функциите на мозъка при доброволци преди и след упражнения.

За целта в продължение на три месеца те наблюдавали 11 души, които тренирали аеробика. Освен мозъчните функции, било отчетено и здравословното състояние на участниците в проучването.

Специалистите се натъкнали на същите модели, които преди това наблюдавали при мишките. Това ги навело на мисълта, че когато хората се упражняват, при тях действат подобни механизми и също се изграждат нови мозъчни клетки.

"Изследването ни е първото, което изучава различните зони в хипокампуса и идентифицира региона, върху който упражненията оказват най-голямо влияние. Следващата ни стъпка ще е да определим кой тренировъчен режим е най-благоприятен за подобряването на познавателните способности и за намаляването на загубата на паметта", обяснява д-р Скот Смол, ръководител на изследователския екип.

назад ...

Самолечение на целулит с диети е опасно

Близо 80% от жените според  доц. Попова, шеф на Клиниката по метаболитни заболявания в ИСУЛ, се подлагат на самолечение при наличие на целулит с различни диети, научени от приятелка, изтеглена от интернет.

Те не търсят лекарска консултация, за да се прецени какъв е техният проблем, което е опасно.

Има ендокринни заболявания, които могат да доведат до оточност и напълняване и са свързани с щитовидната жлеза.

прочети повече ...

Мъжете не са пощадени от “дефекти” по кожата. Целулит при мъжете

За разлика от жените мъжете са изтеглили печеливша карта от природата - генетиката е заложила в тялото им да има повече мускулна тъкан и по-масивен скелет.

Съединителната тъкан е по-масивна, а подкожната мастна тъкан е само 15-20%, докато в женското тяло пък природата е заложила по-голямо количество мастна тъкан.

Там нормални са 25 до към 34% и може да има отложена мастна тъкан с 10% повече, отколкото при мъжете, без това да е повод за безпокойство.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии