Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

Диета при язвена болест

Язвената болест представлява язва на стомаха или на дванадесетопръстника. Проявява се в остра или хронична форма. Правилната диета е основната част от лечението на това коварно заболяване.

Язвата на стомаха най-често се развива след продължителен гастрит, при нарешуние в кръвоснабдяването, както и при нервни смущения по стомашната стена.

Може да се дължи и на механични причини. Много често е причинена от едновременното действие на няколко фактора, като от съществено значение е наследствената предразположеност.

Други рискови фактори са тютюнопушенето и нездравословното хранене.

Най-характерните прояви на язвената болест са болката и паренето зад гръдната кост и по-рядко повръщането и кръвоизливите. Болката може да се появи скоро след нахранване (до 1-2 часа), но по-честа е късната болка – около 3 часа след ядене. Понякога се появява и през нощта или на гладно. Болките на гладно са характерни предимно за язвата на дванадесетопръстника. Болният усеща тъпа и пареща болка над пъпа, под лъжичката, която понякога отива към гръбнака. Тази болезненост може да е толкова силна, че не дава да се пипне мястото и болният има чувството, че нещо го гризе в стомаха.

Язвената болест протича хронично и трае с години. Но при строго спазване на правилен режим на живот и хранене, може да се лекува и дори да се излекува напълно.

Диетата е основен елемент в комплексното лечение на язвена болест.

Основни съвети за хранене при язвена болест:

- Отделните ястия не бива да дразнят нито със своите физически качества (твърдост, температура), нито да въздействат по химически път (кисели, солени, люти), тъй като това възбужда стомашната секреция и може да засили оплакванията.

- В суров вид не бива да се употребяват груби плодове и зеленчуци: краставици, репички, чушки, зеле, ряпа, моркови, твърди ябълки и круши, дюли и т.н. Те може да се ядат сварени, печени и пасирани. В извън пристъпните периоди тези храни може да се консумират ситно настъргани.

- Богатите на целулозни люспи, жилки и семки плодове и зеленчуци (домати, праскови, круши) трябва да се обелват, при нужда да се пасират.

- Благоприятно въздействие върху лигавицата на стомаха и дванадесетопръстника оказват отварите от някои зърнени храни (ориз, жито, овес), които се използват за т.нар. слизести супи, десерти и т.н.

- Полезен е сокът от прясно зеле, който е богат на противоязвена субстанция. Добро действие имат пасираните храни, варените и печените зеленчуци и плодове.

- Млечните продукти, яйцата, месото и рибата в достатъчно количество улесняват възстановителните процеси. Това важи особено за стомашната язва.

- Препоръчва се често хранене – закуска, втора закуска, обяд, следобедна закуска и вечеря.

- Диетата трябва да бъде съобразена с фазата на заболяването. При кризи се предлагат предимно течни храни. При подобряване постепенно към течните храни се прибавят хляб, бисквити, мляно месо, зеленчукови и плодови пюрета. При възстановяване диетата трябва да се разнообразява, но в кръга на разрешените храни.

Разрешени храни: мляко и крем супи, сметана, извара, прясно сирене, кашкавал, краве масло, зехтин, сусамово масло, рохки яйца, варено телешко месо, варено или печено на скара крехко свинско и говеждо месо, пиле, бяло птиче месо, бяла речна или морска риба, бял хляб (може и пълнозърнест, но да не е ръжен), сухари, бисквити, пюрета от зеленчуци (моркови, картофи, сладки пиперки), доматено пюре, добре узрели домати без семки и люспи, плодови сокове (от ягоди, череши, сладки ябълки, кайсии, сладки водни круши, портокали, лимони и други), овесена каша, слабо подсладени компоти, нишестени десерти, млечен и ванилов крем, някои подправки – магданоз, копър, кимион, чубрица, пчелен мед (някои болни с язва не го понасят).

Забранени храни: алкохол, силен черен чай, кафе, шоколад, газирани и кисели минерални води, пържени храни, пикантни сосове, сурови и твърди плодове, конфитюри и захарни продукти, сурови зеленчуци, бобови варива (фасул, грах, бакла), солени зеленчукови консерви, туршии, консервирани солени храни, лук, чесън, гъби, ръжен хляб, царевица, някои подправки – черен пипер, лютив червен пипер, горчица и други.

назад ...

Можете да отслабнете благодарение на мисъл

Много хора внимателно изучават етикетите на хранителните продукти, в опит да определят дали от продукта се пълнее и дали е нездравословен.

Сега, изследванията показват, че съдържанието на етикета може да бъде почти толкова важно, колкото съдържанието на самия продукт. Това е така, защото учените открили, че метаболизмът на хората се ускорява, когато те смятат, че ядат нещо с високо съдържание на калории - независимо от това колко вреден е продукта в действителност. Нашият метаболизъм се забавя пък, когато ядем нещо, което телата ни вярват, че е с ниско съдържание на калории.

прочети повече ...

Яжте като семейство Флинтстоун и ще отслабнете или как са се хранили пещерните жени

Най-добрият начин една жена да отслабне е като яде като предците си от каменната ера.

Ново изследване показва, че диетата на пещерните жени е един от най-ефективните начини за отслабване. Учени стигнали до тези констатации след като проследили диетите на жени в продължение на две години и сравнили загубата на тегло на жените, които били на диета от палеолита, с това на жените, които следвали съвременните насоки за хранене.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Февуари

Октомври

Юни

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии