Анкета

Според вас вегетарианството решение ли е на проблема със затлъстяването?

Помело - властелинът на цитрусите

Помело е онзи гигантски цитрус, който от 2-3 години ни изкушава с внушителното си присъствие сред плодовете на българския пазар. Помело е вкусен, диетичен и безкрайно полезен цитрусов плод. Помело е властелинът на цитрусите.

Помело (Citrus Grandis или Citrus Maxima, на китайски “тхонгди”) е цитрусово дърво с най-големите цитрусови плодове. Някои сортове помело може да достигнат 10 кг.

Родината му е Азия, а първи започват да отглеждат помело китайците преди около 4000 години. Не случайно наричат помело “китайски грейпфрут”. Днес в САЩ и Южна Америка се отглеждат големи плантации с помело, а гигантският цитрус се радва на огромна популярност и в Европа.

В Азия предпочитат помело горчиво, кисело и сочно, а европейците създават нови сортове, които са по-сладки, но не толкова сочни. “Европеизираното” помело има вкус подобен на грейпфрута, но без да горчи и затова често е наричано “меден грейпфрут”.

Помело - хранителни качества

Помело е свръхбогато на витамин С, ценен източник на витамин А, антиоксиданти, минерали (особено калий) и етерични масла. Вкусовите му качества са уникални, въпреки приликите с грейпфрута. Помело е гигантско не само по размери, но се отличава с изключителни хранителни и здравословни свойства.

Хранителни свойства в 100 г помело: 36 ккал, 0 г мазнини, 0,7 г белтъчини, 9,1 г въглехидрати, 58 мг витамин С, 1 г фибри, 205 мг калий и 1 мг натрий.

Помело - здравословни качества

В Китай боготворят помело като най-добрия защитник на здравето от всички заболявания. Дори китайците възприемат помело като символ на благополучие и чудесен новогодишен подарък.

В Тайланд също се прекланят пред здравословните свойства на помелото. Според тайландците помело лекува астма и туберкулоза, бори се срещу рака и прави хората доволни и щастливи.

Благодарение на високото съдържание на витамин С, антиоксиданти и етерични масла, помело намалява риска от простудни и сърдечносъдови заболявания (понижава кръвното налягане и предпазва от атеросклероза), укрепва имунната и нервната система.    

Помело в диетата

Помело е нискокалорично, без мазнини и холестерол. Идеална съставка на диетите за отслабване. Освен това помело съдържа липолитичен фермент, който спомага за усвояване и разграждане на белтъчините. Това го прави верен помощник на активно занимаващите се с фитнес и различни видове спорт.   Как да изберем помело?

Добре узрялото помело е с жълта, а не със зеленикава кора, макар че има сорт тъмнозелено помело с розова сърцевина. В магазините и на пазара най-често е в мрежичка, в която по-трудно се вижда цвета на плода, но не е невъзможно. Изберете тежко за големината си помело, без петна по него.

назад ...

Самолечение на целулит с диети е опасно

Близо 80% от жените според  доц. Попова, шеф на Клиниката по метаболитни заболявания в ИСУЛ, се подлагат на самолечение при наличие на целулит с различни диети, научени от приятелка, изтеглена от интернет.

Те не търсят лекарска консултация, за да се прецени какъв е техният проблем, което е опасно.

Има ендокринни заболявания, които могат да доведат до оточност и напълняване и са свързани с щитовидната жлеза.

прочети повече ...

Мъжете не са пощадени от “дефекти” по кожата. Целулит при мъжете

За разлика от жените мъжете са изтеглили печеливша карта от природата - генетиката е заложила в тялото им да има повече мускулна тъкан и по-масивен скелет.

Съединителната тъкан е по-масивна, а подкожната мастна тъкан е само 15-20%, докато в женското тяло пък природата е заложила по-голямо количество мастна тъкан.

Там нормални са 25 до към 34% и може да има отложена мастна тъкан с 10% повече, отколкото при мъжете, без това да е повод за безпокойство.

прочети повече ...

АРХИВ

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Юли

Юни

Май

Април

Март

Февуари

Януари

Декември

Ноември

Октомври

Септември

Август

Търси в статии